Moje šťastná hvězda

Stop bradavicím

S bradavicemi se setkal každý. Nepříjemné projevy virů na lidském těle je však možné porazit.

Za vznik bradavic může virová infekce. Ta je způsobena virem, který se běžně vyskytuje v lidské populaci a většinou je neškodný, přenáší se ale dotekem. Bradavice mají proto rády místa, která jsou dlouho vystavována potu, a to je důvod, proč se vyskytují na lidských chodidlech. Mezi nejčastější druhy bradavic patří tzv. bradavice pravé, které se vyskytují na rukou a na nohou. Bradavice na nohou nerostou do šířky, ale naopak se zanořují do kůže vlivem naší tělesné hmotnosti, to má za následek, že došlap při chůzi bolí.

Kdo je dostane

Stejně jako u jiných nemocí i bradavicemi trpí lidé v určitých rizikových skupinách. Mezi nejvíce ohrožené patří malé děti, mladí lidé a jedinci se sníženou imunitou. K přenosu pak dochází na místech, kde jsou lidé bosí, tedy v bazénech, ve sprchách, na venkovních koupalištích, šatnách, na dlaždičkách a jinde. Bradavice se léčí velice obtížně, protože je léčba zdlouhavá, a navíc mají tendenci se vracet. Léčba by měla být prováděna odbornými prostředky nebo přímo kožním lékařem. Pokud jsou bradavice malé, na trhu existuje mnoho preparátů k jejich potlačení.
Například pravidelným natíráním speciálním roztokem se bradavice vysuší a odpadne. Pokud je bradavice větší nebo její odstranění volně dostupnými prostředky není úspěšné, je třeba svěřit se do rukou lékaře. Ten nejčastěji volí tzv. kryoterapii, během níž bradavici zmrazí tekutým dusíkem.

Chraňte se!

Vzniku bradavic můžete zabránit nošením obuvi v místech častého výskytu přenosu. Až tedy příště půjdete do bazénu, nezapomeňte si vzít pantofle či žabky. Bradavice jsou odolné, nenoste proto cizí boty, ty svoje si raději dezinfikujte speciálními prostředky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden