Moje sladké tajemství

Superpotraviny pro aktivní léto

Mladý ječmen

Zatímco ze zralého ječmene se vaří pivo, z mladého se dělá šťáva, která může sloužit jako váš letní životabudič. Je v ní čtyřikrát více vápníku než v mléce a dvacetkrát více železa než třeba ve špenátu.

Kromě dalších stopových prvků, minerálů a vitaminů obsahuje také esenciální aminokyseliny, které si naše tělo nedokáže samo vytvořit, a tak je důležité mu je dodávat.

Doporučení: Nikdy nerozpouštějte mladý ječmen ve vodě o teplotě vyšší než 45 stupňů celsia, důležité enzymy a vitaminy by se zničily. Zároveň je třeba si vybrat kvalitní produkt, protože jen takový má pro vaše tělo ten správný přínos.

Jak ho poznáte? Je připraven jako sušená tráva, sklízený jako mladé lístky max. 25 cm vysoké, organický a 100% čistý.

Chia semínka

Pocházejí z byliny zvané šalvěj hispánská a už staří Aztékové je považovali za důležitý zdroj energie.

Vynikají vysokým obsahem vstřebatelného vápníku, draslíku, železa a dalších prvků, vitaminů A až K a dalších živin. Hodí se je konzumovat zejména tehdy, pokud více sportujete. Nasáté vodou se dostávají až do střev, kde vás mohou rychle a efektivně hydratovat.

Doporučení: Nutriční hodnoty chia semínek se mohou lišit. Odvíjejí se od kvality půdy a klimatických podmínek. Dobré produkty by však měly mít průměrně tyto hodnoty na 100 g: cca 20 g bílkovin, 40 g sacharidů, 30 g tuků, 500 kcal energetickou hodnotu.

Quinoa

Můžete se s ní setkat i pod pojmem merlík čilský. Konzumují se hlavně zrna, a to kvůli obsaženým komplexním sacharidům a bílkovinám, které jsou na rostlinnou plodinu v nezvykle vysoké kvalitě a kvantitě. Nezanedbatelný je také obsah vápníku, hořčíku, železa, zinku, mědi a také vitaminů, jako jsou například vitaminy ze skupiny B, vitamin C a E.

Quinoa upravuje hladinu cukru v krvi, a díky obsahu vlákniny zvyšuje pohyblivost střev a vstřebávání výživných látek. Doporučení: Její velkou výhodou je, že neobsahuje lepek, proto je vhodná i pro celiaky.

Je ideální náhradou za rýži nebo brambory. Stačí místo vody použít při vaření vývar a výborně si pochutnáte.

Goji

Plody kustovnice čínské jsou velmi podobné rozinkám, jejich výživová hodnota je však neskonale vyšší.

Jen stopových prvků obsahují více než dvacet a také se pyšní látkou betasisterol, která napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Kvůli vysokému obsahu antioxidantů a také vitaminu C výborně podporují imunitu, chrání cévní a nervový systém a přispívají k dlouhověkosti.

Doporučení: Ráno si goji nasypte do ovesné kaše klidně spolu s dalším ovocem nebo je můžete cca patnáct minut louhovat v konvici a připravit si tak úžasný ovocný čaj. Lze je jíst i samostatně třeba u televize.

.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden