Moje sladké tajemství

Úsměv hollywoodské hvězdy: Chcete také zazářit?

Pyšnit se dokonalým a zářivým chrupem za trochu té námahy stojí.

Jediný úsměv dokáže zvednout náladu i tomu největšímu bručounovi. Avšak ne každý se pyšní dokonalým chrupem. Určitou roli hrají samozřejmě geny, za mnoho problémů si však můžeme samy. Jak postupovat, abyste měla zoubky jako perličky?

Důkladné čištění 2x denně měkkým kartáčkem a péče o mezizubní prostory a jazyk jsou naprosto nezbytné, stejně tak jako pravidelné návštěvy zubaře a dentální hygieny. Je toho ale ještě daleko víc, co můžete pro svůj chrup udělat.

Pryč se žluťáky!

Sladké a kyselé zkrátka zubům nevoní. Cukry mají sice velký podíl na tvorbě kazů, nepřítelem číslo jedna jsou ale hlavně kyseliny. Vyhýbejte se proto ovoci s vysokým obsahem vitaminu C, jako jsou citrusy nebo jahody.

O červených lahodných kráskách se sice říká, že chrup naopak dokážou dokonale vybělit, moc tomu ale nevěřte. Právě kyseliny by totiž mohly porušit zubní sklovinu, a problém je na světě. Kyseliny obsahují i sycené nápoje, takže i těm se pokud možno vyhněte.

To samé platí i pro zavařované okurky, o kávě, alkoholu, červeném vínu a cigaretách ani nemluvě. Někdy za žloutnutím zubů stojí i užívání určitých léků.

Zdravé dásně

Výzkumy ukazují, že zelený a černý čaj zpomalují růst bakterií v dutině ústní. Jejich vyplachováním se navíc zbavíte i plaku.

Nezapomínejte ani na dostatečný přísun vápníku, díky kterému budou zuby nejen zdravé, ale také pevné, o dásních ani nemluvě. Vápník najdete v brokolici, květáku, sezamových semíncích a mléčných výrobcích.

Pomůžou bylinky

Už naši předci věděli, že na zdravé zuby pomáhá hřebíček, který má antibakteriální a antiseptické účinky, zbavuje dásně zánětu, a navíc osvěžuje dech. Stačí žvýkat dva kousky po dobu několika dní. Pomáhá také kokosový olej. Jednu lžičku převalujte v ústech alespoň po dobu pěti minut.

Olej vytahuje toxiny nejen z ústní dutiny, ale také z těla, navíc zuby přirozeně vybělí. Jako prevence před záněty a usazováním zubního kamene se doporučují odvary ze šalvěje, heřmánku, jitrocele a tymiánu.

Čistě přírodní pasta

Vyzkoušejte třeba skořicovou, budete potřebovat 2 lžíce kokosového oleje, 1 lžičku jedlé sody, špetku mleté skořice, 2 kapky tea tree oleje a 2 kapky esenciálního skořicového oleje. Všechny suroviny jen stačí smíchat dohromady a přendat do kelímku.

Bělení pod dohledem

Dnes není problém požádat o pomoc. Stomatologové vám mohou nabídnout bělení v ordinaci nebo vám doporučí set na domácí bělení. Výsledky mohou trvat v rámci měsíců, ale i let. Sice si trochu připlatíte, za zářivě bílý úsměv to ale stojí. Navíc budete mít jistotu, že si zuby ještě víc nezničíte.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden