Můj čas na kafíčko

Víte, jak předejít syndromu karpálního tunelu?

V současnosti patří toto onemocnění k nejčastějším nemocem z povolání.

Sedavé zaměstnání společně s nedostatkem pohybu dlouhodobě zatěžuje některé svaly v našem těle, zatímco jiné zůstávají nevyužité. Důsledkem jsou nejen bolesti zad v oblasti krční a bederní páteře, ale i stále rozšířenější bolest karpálních tunelů v oblasti zápěstí.

Dokáže hodně potrápit

Tato zdravotní obtíž se projevuje brněním ruky, špatnou motorikou a otoky prstů a ztuhlým zápěstím. Vzniká přetěžováním zápěstí v důsledku časté práce na počítači s využíváním myši. Při syndromu karpálního tunelu se utlačuje nerv, který probíhá zápěstím ruky.

Útlak se pak projevuje brněním prstů, mravenčením. Bývá to hlavně v noci, kdy vás nepříjemné pocity v zápěstí vzbudí a ruku musíte pro úlevu protřepat. Bolest neustává ani v klidu. Někdy dokonce i sílí.

Základem je prevence

Prevencí je správné nastavení pracovní plochy, tedy držet myš tak, aby zápěstí nebylo křečovité nebo vyhnuté. Mělo by spočívat na myši v rovině a zápěstí se nesmí opírat o hranu stolu.

Na trhu jsou k dispozici různé ergonomické podložky pod ruku, klávesnice, nebo dokonce speciální počítačové myši.

Operace je nutná

Léčba syndromu karpálního tunelu bývá dost zdlouhavá. S touto dnes velmi častou nemocí „z povolání“ zůstávají pacienti v neschopnosti až dva měsíce. V některých případech, a to bývá většina, je řešením operace.

Provádí se ambulantně v lokálním umrtvení. Po dobu následné léčby musí být ruka fixována v ortéze a nesmí být zatěžována. Syndrom karpálního tunelu se ale může vrátit.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden