Moje sladké tajemství

Voda živá pro zdraví

Dostatečný pitný režim je základem zdravého těla. Hydratovaný organismus pomáhá správnému fungování orgánů v našem těle.

Pokud budete přijímat dostatek tekutin, budete také lépe spalovat přijaté kalorie. Obecně se říká, že by dospělý jedinec měl vypít 2–3 litry, ale záleží na individuálních potřebách a fyzických předpokladech každého. Pro naše zdraví je nutné udržovat rovnováhu mezi příjmem a výdejem tekutin.

Člověk denně vyloučí přibližně 2,5 litru vody močí, stolicí, dýcháním i kůží. Aby tyto ztráty doplnil, musí vodu přijímat. Určitou ztrátu tělo doplní potravou s obsahem vody.

Větší část ale musíme tělu dodat přímo v podobě tekutin. Zejména při cestování a v horkých letních měsících je potřeba pít více. Do pitného režimu patří voda, ale i smoothie, minerálky, polévky nebo také okurka a meloun.

Čeho si všímat?

Na kávu a černý čaj si dejme pozor, ale pokud je pijeme v přiměřeném množství, nemají odvodňující účinky. Dejte si ovšem pozor i na sůl. Umí dehydrovat, takže jestli rádi solíte nebo milujete třeba chipsy ve slané krustě, o to více pijte vody.

Ta nám také pomáhá při zácpě, bolestech hlavy, eliminaci ledvinových kamenů nebo při celulitidě. Tekutina je zkrátka všelék, pokud není ovšem v podobě třeba alkoholu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden