Můj kousek štěstí

Zánět močových cest

K létu patří koupání, lehké oblečení, sandálky… a bohužel i častější záněty močových cest. Jak se proti nim bránit?

Letní měsíce představují velké riziko pro močové cesty, které jsou ohroženy prochlazením, infekcí a v případě zanedbání i zánětem ledvin.

Ženy jsou v nevýhodě

Infekce močových cest jsou po zánětech dýchacích cest druhou nejčastější lokalizací bakteriálních infekcí. Způsobují je bakterie E.coli vyskytující se ve střevech, kde ale neškodí.

Když se však dostanou do močové trubice, způsobí zánět. Většinou jím onemocní ženy, protože mají močovou trubici kratší. Ke vzniku infekce mohou přispívat i další faktory jako stres, prochlazení a oslabení imunitního systému.

Čím více budete při zánětu pít, tím rychleji se škodlivé mikroorganismy z těla vyplaví.

Jak zánět poznat?

Mezi příznaky patří pálení či řezání při močení, pocit neúplného vyprázdnění měchýře, močení po malých dávkách, časté nucení na močení a bolesti v podbřišku. Moč také může být zkalená, zapáchající, někdy s příměsí krve. Při horším průběhu můžete mít i mírně zvýšenou teplotu a pociťovat celkovou únavu.

Co dělat v případě infekce

Při každé infekci močových cest je třeba dodržovat zvýšený pitný a klidový režim. Prospějí i vitaminy, dodržování intimní hygieny a užívání preparátů na bázi brusinek či D-manózy. Pokud se stav nelepší, zajděte co nejdřív k lékaři, který vám nejspíš předepíše antibiotika. Léčba obvykle trvá 3–7 dní. Nejlepší je ale zánětu předcházet.

Vsaďte na prevenci

Noste bavlněné prádlo, dodržujte správný pitný režim a používejte speciální přípravky na intimní hygienu. Využijte i doplňky stravy – v lékárnách je nově k dispozici přípravek v podobě drinku s obsahem živých bakteriálních kultur, extraktu z brusinek a echinacey a dalšími látkami. Užívá se jako týdenní kúra.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden