Dobré trávení je základ

Bylinky mohou kromě účinku na naše zažívání, obohacovat jídlo o specifickou chuť a aroma. Které?

Puškovec obecný

Také vás může zajímat ...

Moudří čínští bylinkáři kdysi nazvali puškvorce prodlužovatelem života. Svojí hořkou, ostře kořeněnou chutí je přímo předurčen k léčbě trávicího traktu a žaludku a je také častou přísadou do různých bylinkových likérů.

Puškvorec podporuje látkovou výměnu, odstraňuje střevní koliku, podporuje tvorbu žaludečních šťáv, pomáhá léčit vředy žaludku a dvanácterníku a dokonce působí preventivně proti rakovině. Puškvorec ale rozhodně nikdy nevaříme! Bylinku vždy jen mírně zahřejeme a poté macerujeme minimálně osm hodin, až pak použijeme.

Žaludeční čaj z puškvorce: Smícháme 5 dílů kořene puškvorce, 4 díly natě pelyňku, 4 díly listu vachty, 3 díly natě máty, 3 díly natě zeměžluči a 3 díly plodu jalovce. Do půllitru vlažné vody dáme 1 lžíci směsi a necháme nejlépe přes noc odstát.

Poté trochu zahřejeme – nevaříme – přikryjeme a necháme 20 minut louhovat. Hotový čaj přecedíme a pijeme pár doušků 15-25 minut před jídlem. Čaj užíváme maximálně dva týdny v kuse, poté na dva týdny vysadíme.

Bazalka pravá

Bazalku lze používat jak koření tak i jako léčivou bylinku a vždy tělu prospěje. Perfektní bylinka do kuchyně! Bazalkový čaj je vhodný při žaludečních potížích způsobených užíváním syntetických léků. Má protizánětlivé účinky při nemocech žaludku, podporuje činnost žaludku a chuť k jídlu, pomáhá při žaludečních křečích. Má specifickou chuť.

Bazalkový odvar: 1 polévkovou lžíci sušené bazalky zalijeme čtvrtlitrem vařící vody a vaříme 10minut. Čaj necháme 15 minut louhovat. Odvar pijeme při poruchách trávení 3x denně po jídle.

Máta peprná

Pro svoji líbeznou mentolovou vůni, zvláštní chuť a blahodárné účinky patří k nejpoužívanějším bylinkám. Uplatňuje se především při všech žaludečních potížích. Uvolňuje křeče žaludku, pomáhá odstranit žaludeční neurózu, zvyšuje zdravou žaludeční sekreci a zmírňuje plynatost a pálení žáhy.

Čaj na slabost zažívacích orgánů: Smícháme 5 dílů natě máty, 5 dílů natě vachty, 4 díly oddenku, puškvorce, 4 díly natě benediktu, 4 díly natě meduňky, 3 díly květu heřmánku a 3 díly natě řepíku.

Dvě polévkové lžíce čajové směsi zalijeme půllitrem vařící vody a necháme 15 minut v přikryté nádobě louhovat. Přecedíme a pijeme 3x denně třetinu množství, 20 – 25 minut před jídlem.

Řebříček obecný

Řebříček obecný, známý též pod názvem myší chvost, patří zcela jistě mezi nejstarší léčivé rostliny.

Vyznačuje se nahořklou a poněkud slanou chutí. Řebříčkový čaj zlepšuje trávení, odstraňuje pálení žáhy, pomáhá léčit žaludeční neurózu. Podporuje vylučování žaludečních šťáv, pomáhá při žaludečních křečích a blahodárně působí také při léčbě vředových onemocnění žaludku a dvanácterníku.

Čaj s řebříčkem na žaludek: Vrchovatou čajovou lžičku řebříčku zalijeme čtvrt litrem vařící vody a necháme odstát. Poté přecedíme a pijeme po doušcích ráno a večer po jednom šálku.

Anýz vonný

Anýz má tišící účinky při žaludečních a střevních kolikách, povzbuzuje vylučování trávicích enzymů, pomáhá zklidnit podrážděný žaludek, zmírňuje křeče, tlumí žaludeční nevolnost.

Jako první pomoc při nevolnosti rozkousneme jedno nebo více semínek anýzu.

Anýzový nálev: Čajovou lžičku anýzu zalijeme čtvrt litrem vroucí vody a necháme 10 minut odstát. Až pak je připravený k použití. Vždy děláme čerstvý.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje šťastná hvězda

Váš oblíbený časopis Moje šťastná hvězda dostal novější kabátek! Můžete se těšit na nové rubriky, ještě více žhavých kauz, které hýbou českým showbyznysem, dojemné osudy filmových legend i pikantní lásky slavných. To vše už v tomto čísle!

Komentáře

...