Suroviny na 6 porcí: 1 kg lilku 1 zelené papriky 2 polévkové lžíce olivového oleje 1 polévková lžíce bílého jogurtu řeckého typu 1 polévková lžíce petrželové nati 2 polévkové lžíce bílého balzamikového krému 1 stroužek česneku sůl, pepř Postup: Omytý lilek propícháme vidličkou a dáme upéct při 220 °C na 50 minut. Poté vnitřek vydlabeme…

Suroviny na 4 porce: 4 ks pita chleba ½ kg mletého jehněčího hrst čerstvých bylinek (petrželka, koriandr) 3 jemně nasekané stroužky česneku ½ jemně nasekané cibule 1 lžička drceného římského kmínu sůl, pepř Na dip: 1 kelímek řeckého jogurtu 1 lžíce olivového oleje máta 2 stroužky česneku sůl Postup: Všechny ingredience na kebaby dobře rukou…

Suroviny na 4 porce: 300 g bílých fazolí 400 g brambor vývar z uzeného masa 2 cibule 2–4 stroužky česneku 250 g kořenové zeleniny mletá paprika olej, sůl na ozdobu pórek či petrželka Postup: K národním pokrmům patří na řeckých ostrovech typická fazolačka s uzeným vývarem. Fazole namočíme alespoň na 4 hodiny do vývaru (i…

Suroviny: vykostěná jehněčí kýta 4 stroužky česneku 2 snítky tymiánu šťáva z 1 citronu 8 středně velkých oloupaných brambor 150 ml olivového oleje 15 cherry rajčátek 200 g feta sýr nakrájený na kostky sůl, pepř Postup: Kýtu převažte nití, aby dobře držela tvar. Do masa udělejte několik zářezů a do nich namáčkněte stroužky česneku a…

Suroviny na 4–6 porcí: 2 lž. olivového oleje 1,5 hrnku nakrájené cibule 1,25 hrnku mrkve nakrájené na centimetrová kolečka 1 hrnek celeru na kostičky 6 stroužků pečeného česneku 6,5 hrnku zeleninového vývaru 2 plechovky krájených rajčat cca 400 g 1,5 lžíce pesta 1,5 hrnku těstovinové rýže orzo 1/2 lžiček sušeného tymiánu 1/2 lžič. směsi italských…

Suroviny: 125 g korintek (drobné tmavé rozinky bez pecek) 500 g rozinek 250 g nasekaných mandlí 100 g kandovaného pomeranče 100 g kandovaného citronu 100 ml rumu 1 kg polohrubé mouky 120 g čerstvého droždí 250 ml mléka 375 g másla 175 g cukru 125 g rozpuštěného másla na potření 100 g práškového cukru Postup:…

Suroviny: 100 g sultánek 6 polévkových lžic mléka 450 g mouky 1 kostka (42 g) droždí 150 g cukru a 1–2 polévkové lžíce na posypání 100 g změklého másla 4 středně velká vejce 1 balíček vanilkového cukru 2 čajové lžičky mleté skořice ½ čajové lžičky mletých semen anýzu špetka soli po 3 kusech sušených fíků…

Suroviny: 200 g sušených vypeckovaných švestek 0,2 l rumu či maraskína 100 g mandlí 200 g hořké čokolády na vaření ztužený tuk Postup: Švestky namočíme na dva dny v alkoholu. Mandle spaříme a oloupeme. Švestky necháme okapat, do každé vložíme jednu oloupanou mandli. Čokoládu nalámeme do menšího hrnce ponořeného do vodní lázně, přidáme kousek pokrmového…

Suroviny na 1 dávku: 100 g celozrnné pšeničné mouky jemně mleté 50 g strouhaných vlašských ořechů 40 g tuku na pečení 1 vejce 5 tabletek sladidla sacharin 70 g višňové dia marmelády 10 g sekaných mandlí 1 lžička skořice 5 g hladké mouky na podsypání Postup: Mouku prosejeme, spojíme se změklým tukem, ořechy, vejcem a…

Suroviny na 1 várku: 30 g rýžové burizony 10 g hořké dia čokolády 10 g tuku Omegy 20 g sušených meruněk 5 g strouhaného kokosu Postup: Ve vodní lázni rozpustíme dia čokoládu a tuk, vmícháme rýžové burizony a lžičkou děláme malé hromádky do papírových košíčků. Lehce posypeme kokosem a zdobíme kousky sušených meruněk.