Suroviny: 200 g sušených vypeckovaných švestek 0,2 l rumu či maraskína 100 g mandlí 200 g hořké čokolády na vaření ztužený tuk Postup: Švestky namočíme na dva dny v alkoholu. Mandle spaříme a oloupeme. Švestky necháme okapat, do každé vložíme jednu oloupanou mandli. Čokoládu…
Suroviny: 200 g sušených vypeckovaných švestek 0,2 l rumu či maraskína 100 g mandlí 200 g hořké čokolády na vaření ztužený tuk Postup: Švestky namočíme na dva dny v alkoholu. Mandle spaříme a oloupeme. Švestky necháme okapat, do každé vložíme jednu oloupanou mandli. Čokoládu…
Suroviny na 1 dávku: 100 g celozrnné pšeničné mouky jemně mleté 50 g strouhaných vlašských ořechů 40 g tuku na pečení 1 vejce 5 tabletek sladidla sacharin 70 g višňové dia marmelády 10 g sekaných mandlí 1 lžička skořice 5 g hladké mouky na podsypání Postup: Mouku prosejeme,…
Suroviny na 1 dávku: 100 g celozrnné pšeničné mouky jemně mleté 50 g strouhaných vlašských ořechů 40 g tuku na pečení 1 vejce 5 tabletek sladidla sacharin 70 g višňové dia marmelády 10 g sekaných mandlí 1 lžička skořice 5 g hladké mouky na podsypání Postup: Mouku prosejeme,…
V novém čísle knihovničky Enigmy jsme pro vás sestavili výběr nejúžasnějších a nejtajemnějších míst v Česku, ale také na Slovensku. Vezmeme vás do oblastí, kde tuhne krev v žilách, kde se dějí zázraky a kde můžete načerpat pozitivní energii. Představíme vám hrady a zámky, na…
V novém čísle knihovničky Enigmy jsme pro vás sestavili výběr nejúžasnějších a nejtajemnějších míst v Česku, ale také na Slovensku. Vezmeme vás do oblastí, kde tuhne krev v žilách, kde se dějí zázraky a kde můžete načerpat pozitivní energii. Představíme vám hrady a zámky, na…
Suroviny na 1 várku: 30 g rýžové burizony 10 g hořké dia čokolády 10 g tuku Omegy 20 g sušených meruněk 5 g strouhaného kokosu Postup: Ve vodní lázni rozpustíme dia čokoládu a tuk, vmícháme rýžové burizony a lžičkou děláme malé hromádky do papírových košíčků. Lehce posypeme…
Suroviny na 1 várku: 30 g rýžové burizony 10 g hořké dia čokolády 10 g tuku Omegy 20 g sušených meruněk 5 g strouhaného kokosu Postup: Ve vodní lázni rozpustíme dia čokoládu a tuk, vmícháme rýžové burizony a lžičkou děláme malé hromádky do papírových košíčků. Lehce posypeme…
Suroviny na 1 sklenici: 7 g kávy cukr (podle chuti) 150 ml voda smetana (ke šlehání) Příprava: Vysokou sklenici naplníme kávou připravenou v konvici nebo přefiltrovanou kávou a přidáme šlehanou smetanu. Pokud jsme osladili kávu již při přípravě a smetanu při šlehání, není…
Suroviny na 1 sklenici: 7 g kávy cukr (podle chuti) 150 ml voda smetana (ke šlehání) Příprava: Vysokou sklenici naplníme kávou připravenou v konvici nebo přefiltrovanou kávou a přidáme šlehanou smetanu. Pokud jsme osladili kávu již při přípravě a smetanu při šlehání, není…
Suroviny na 4 sklenice: 1 l červeného vína 1 l silného černého čaje 2 dcl rumu 3 vanilkové cukry balíček rozinek 2 pomeranče Postup: Rozinky zalijte rumem a nechte je několik hodin máčet. Uvařte silný černý čaj. Poté rozinky i s rumem nalijte do hrnce, přidejte horký čaj,…
Suroviny na 4 sklenice: 1 l červeného vína 1 l silného černého čaje 2 dcl rumu 3 vanilkové cukry balíček rozinek 2 pomeranče Postup: Rozinky zalijte rumem a nechte je několik hodin máčet. Uvařte silný černý čaj. Poté rozinky i s rumem nalijte do hrnce, přidejte horký čaj,…
Suroviny na 1 hrnek: 2 lžičky kávového cereálního nápoje Caro 80 ml smetany na šlehání 80 ml vody 50 ml medu 20 g zázvoru Postup: Smetanu ušleháme do tuhé šlehačky, med prohřejeme se zázvorem nakrájeným na plátky.Suchou směs zalijeme vodou horkou 90 °C. Do sklenice nejprve…
Suroviny na 1 hrnek: 2 lžičky kávového cereálního nápoje Caro 80 ml smetany na šlehání 80 ml vody 50 ml medu 20 g zázvoru Postup: Smetanu ušleháme do tuhé šlehačky, med prohřejeme se zázvorem nakrájeným na plátky.Suchou směs zalijeme vodou horkou 90 °C. Do sklenice nejprve…
Příprava na 4 sklenice: 250 ml whisky 500 ml vaječného koňaku 250 ml šlehačky Postup: V hrnci zahřejte vaječný koňak a přidejte k němu whisky. Ozdobte čerstvě vyšlehanou smetanou a podávejte s brčkem.Extratip: Chcete-li jinou variantu, zkuste místo whisky brandy či rum. Méně…
Příprava na 4 sklenice: 250 ml whisky 500 ml vaječného koňaku 250 ml šlehačky Postup: V hrnci zahřejte vaječný koňak a přidejte k němu whisky. Ozdobte čerstvě vyšlehanou smetanou a podávejte s brčkem.Extratip: Chcete-li jinou variantu, zkuste místo whisky brandy či rum. Méně…
Suroviny na 3–4 šálky: 1 (pěticentimetrový) ks zázvoru 1 citron litr vody 2 lžíce medu Postup: Zázvor nastrouhejte, zalijte ho horkou vodou a nechte 10 minut odstát. Poté přidejte šťávu z jednoho citronu a…
Suroviny na 3–4 šálky: 1 (pěticentimetrový) ks zázvoru 1 citron litr vody 2 lžíce medu Postup: Zázvor nastrouhejte, zalijte ho horkou vodou a nechte 10 minut odstát. Poté přidejte šťávu z jednoho citronu a…
Mají vaše děti rády sladké pití? Nejsou ochotné se spokojit s čistou vodou, ale vy jim nechcete neustále kupovat chemické sirupy plné aromat a barviv? Zkuste si doma vyrobit vlastní ovocný sirup, který bude plný ovocné šťávy, a tak i vitamínů a minerálů! Tento sirup se totiž…
Mají vaše děti rády sladké pití? Nejsou ochotné se spokojit s čistou vodou, ale vy jim nechcete neustále kupovat chemické sirupy plné aromat a barviv? Zkuste si doma vyrobit vlastní ovocný sirup, který bude plný ovocné šťávy, a tak i vitamínů a minerálů! Tento sirup se totiž…
Život jim ztrpčují nájezdníci, loupežné bandy i rozmary počasí. Proto si lidé z etnické skupiny Hakka začínají ve středověku stavět podivuhodné domy, které je před všemi nástrahami mají ochránit. Byť tyto „pevnosti“ vypadají na první pohled jednoduše, jsou promyšlené do posledního detailu a z hlediska obranyschopnosti se vyrovnají evropským hradům… První tulou, jak se těmto zvláštním
V mnohém připomíná Mléčnou dráhu s dostatkem materiálu pro vznik miliard hvězd. Jak se ale zdá, J0613+52 žádné hvězdy nemá. Je osamoceným chuchvalcem prachu a plynu unášeným vesmírem od počátku věků. Tak alespoň galaxie pojmenovaná J0613+52 na první pohled vypadá. Tým vedený astrofyzičkou Karen O´Neilovou bizarní objekt vzdálený 270 milionů světelných let za pomocí
Nebo máte rádi jiné? Těstovin je tolik, že není snadné všechny vyjmenovat. Vždyť jich prý existuje víc než 300 druhů a ze všech se dají vykouzlit skvělá jídla. Pryč jsou doby, kdy jste v obchodě viděli tak nanejvýš kolínka, nudle a špagety. Teď je výběr tak široký, že je někdy těžké si vybrat. Můžete se rozhodovat
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem
Losos je oblíbená a velmi zdravá ryba. S náplní z čerstvého špenátu a výrazného ovčího sýra je to doslova lahůdka, použít ale samozřejmě můžete i jiný sýr. Potřebujete: ✿ 4 filety z lososa ✿ 200 g baby špenátu ✿ 100 g ovčího sýra ✿ 1 stroužek česneku ✿ pepř, sůl, koření na ryby ✿ olivový olej
Před deseti lety zámek Zbiroh způsobil senzaci svou expozicí nazvanou Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů. Výstava trvala půl roku a většina jejích exponátů na místě zůstala, takže dnes může nová expozice znovu připomenout historii templářského řádu spojenou se zámkem. Výstavě dominuje takzvaná Lukánská deska – autoportrét Leonarda da Vinci, dílo, které
V roce 1578 se střetla portugalská a arabská vojska v bitvě u marockého Ksár-el-Kebíru. V boji bylo portugalské vojsko takřka celé zničeno. Mezi padlými měl být „údajně“ i portugalský král Sebastián I
Brambory vařené a pečené ve vývaru s česnekem mají znamenitou chuť. Můžete si je dát samotné nebo jako přílohu. Potřebujete 1,5 kg brambor 1 lžíci olivového oleje 50 g másla 2–3 stroužky česn
Hodinky Classics Elegance Luna jsou nejnovějším modelem z značky Frederique Constant. Vůbec poprvé v historii manufaktury navrhla měsíční fázi těchto hodinek dcera jejího vedoucího výzkumu a vývoje. D
Na chodbách panuje nezvyklý ruch, do pracovny rektora doléhají ostré německé povely. Rychle vstane a pohotově dokráčí před budovu, kde zmerčí, jak nacisté nakládají nebohé studenty na korbu auta. Vzduch okamžitě zaplní dunivý profesorský hlas. Cesta k úspěchu je trnitá a pořádně klikatá. Své o tom ví také Bedřich Hrozný (1879-1952). Vědec, jenž rozluští chetitské písmo,
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořen
V sekci premium najdete to nejlepší z našich časopisů.