Můj kousek štěstí

Už jste zkusili léčivé brambory Topinambury?

Jmenuje se Slunečnice Topinambur a pod zemí si stejně jako brambory vytváří jedlé, chutné a zdraví velmi prospěšné hlízy.

Topinambury obsahují velké množství vitamínů skupiny B, také vitamíny A, C i D.Dále draslík, hořčík, vápník, fosfor, železo a zinek. Na rozdíl od brambor neobsahují škroby a oleje, ale zato vysoké množství inulínu, který dokáže snížit hladinu krevního cukru, cholesterol i krevní tlak a zároveň se v těle chová jako zdravá vláknina, pomáhá čistit střeva a zlepšuje trávení.Topinambury se používají i jako dietní živina , protože zasytí a přitom mají nízkou energetickou hodnotu. Mají silné antistresové a detoxikační účinky. Mají také protiastmatické účinky a vyrábí se z nich utišující sirup.Pokud byste se rozhodli topinambury pěstovat, s jejich pěstováním nebudete mít žádné starosti. Postará se o sebe sama. Je to trvalka, vesele se množí i v chudobných podmínkách a nemá žádné zvláštní nároky na světlo, půdu ani vláhu.Navíc vám nadělá na zahrádce parádu.

Chroupejte syrové

Pokud rostlinu necháte v hlíně, můžete šetrně odebrat od kořenů libovolné množství hlíz a rostlina si vytvoří hlízy nové. Topinambury jsou značně mrazuvzdorné, takže je nemusíte ani sklízet a odpadne vám tak starost se skladováním.Podzemní části přečkají bez úhony i značné mrazy. Takže můžete hlízy vyhrabat i uprostřed ledna z pod sněhu. Na rozdíl od brambor se topinambury dají jíst i syrové (chutnají podobně jako lískové oříšky) a mají tenkou slupku, takže je nemusíte ani loupat. Můžete je chroupat jako kedlubny nebo ředkvičky, nastrouhat do salátu samotné nebo s jinou zeleninou, pokapat citronem a olejem. Nebo je můžete přimíchat do tvarohu na pomazánku nebo do jogurtu na zálivku.Čerstvé syrové jsou nejlepší.  .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden