Moje chvilka pohody

4 tipy pro větší odolnost organismu

Nechce se vám do otužování? Nevadí, jsou i jiné způsoby jak imunitnímu systému usnadníte práci.

Imunitní systém je schopnost našeho těla rozpoznat cizorodé látky, bránit jejich vniknutí do organismu a v případě průniku zajišťovat jejich likvidaci. Nepotřebujete k tomu spoustu tabletek, pro začátek postačí, když využijete naše rady.

1. Vlhčí vzduch

Většina z nás má doma spíš sušší vzduch. Ten bohužel zhoršuje stav sliznic v nose. Pokud máte měřič vlhkosti vzduchu, pak si ohlídejte, aby vám doma neklesla pod 40 procent. To by pak sliznice vašich dýchacích cest vysychaly a tím by se snížila i jejich schopnost bránit vnikání mikroorganismů do těla.

Naopak mikrobům, způsobujícím nemoci z nachlazení, se v suchém prostředí dobře daří. Abyste tomu zabránili, třikrát až čtyřikrát za den doma větrejte po dobu 10 minut. Vlhkost zvyšují i pokojové rostliny, zvlášť pokud jim pravidelně rosíte listy.

2. Teplá koupel pro nohy

Míváte často chladná chodidla? To znamená nedostatečné prokrvení. V tomto případě pomůže horká voda, která zlepší krevní oběh, a to nejen v nohou. A lepší prokrvení znamená také lepší obranu proti nachlazení.

Zkusit se dají i střídavé koupele: Nejprve vložte nohy na 3 minuty do teplé vody, pak na 20 vteřin do chladné. Opakujte třikrát za sebou.

3. Dostatečný spánek

Vaše tělo potřebuje čas k regeneraci a nabírání sil. Důležitý je dostatečně dlouhý spánek, nejlépe 8 hodin denně. Nedostatek spánku se může podepsat přímo na nižší produkci určitého typu bílých krvinek, což pak komplikuje obranu proti infekci.

4. Bezinkový čaj

Pomáhá už preventivně, takže je škoda si na bezinky vzpomenout, až když vás škrábe v krku a štípe v nose. Pijte dvakrát denně šálek bezinkového čaje, zvláště pak v dobách zvýšeného výskytu respiračních chorob. Posiluje odolnost vůči infekci a nemá škodlivé vedlejší účinky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden