Moje chvilka pohody

5 rad a tipů, jak si v létě nezničit vlasy

V létě potřebuje zvláštní péči a ochranu nejen naše pokožka, ale i vlasy. Poradíme vám, co dělat, aby útoky slané vody, chlóru a ostrého sluníčka přečkaly bez újmy na kráse.

1 Bez parabenů a s UV filtry

V létě se více potíme i koupeme, ať už v moři, bazénech nebo rybnících, a proto si i vlasy myjeme mnohem častěji než v jiném ročním období, některé z nás i denně. Proto je důležité volit správný druh šamponu.

Vybírejte ten, co obsahuje hydratační složky a UV filtry a neobsahuje parabeny a silikony, které vlasy při delším používání poškozují. K péči přidejte také kvalitní kondicionér nebo balzám, který vlasy vyživuje, hydratuje, chrání je před vysušením, a zároveň pomáhá k jejich snadnějšímu rozčesávání.

Kondicionér či balzám nanášejte na vlasy teprve tehdy, až z nich jemně vymačkáte přebytečnou vodu, aby mohly pečující složky proniknout k jednotlivým vlasům.

2 Sůl a chlor musí pryč

Velkou zátěž pro vlasy představuje především kombinace přímého slunečního záření a jejich namáčení ve slané nebo chlorované vodě.

Na plážích i koupalištích jsou dneska už sprchy, proto po každém koupání vlasy opláchněte sladkou vodou. Jestliže víte, že na dotyčném plavečáku nebo pláži sprcha není, vezměte si s sebou láhev s vodou.

Po osprchování naneste na vlasy ochranný sprej nebo mléko a nechte je volně proschnout. Pokud nechcete, aby vám vlasy tolik nasákly chemií nebo solí, opláchněte je sladkou vodou i předtím než se půjdete koupat nebo na ně naneste bezoplachový kondicionér.

3 Hydratujte spreji a olejíčky

Své vlasy během horkých měsíců hýčkejte, jak jen to půjde. Potřebnou hydrataci a výživu jim zajistí vitaminové masky, ať už kupované nebo podomácku vyrobené, které používejte klidně jednou týdně.

Výborné jsou i speciální hydratační spreje a mléka s ochrannými filtry, nebo pečující vlasové olejíčky, které vtírejte hlavně do konečků, které jsou nejvíce náchylné k poškození. Skvělým pomocníkem pro roztřepené konečky a vysušené a poškozené vlasy je i zahřátý kokosový nebo olivový olej.

4 Noste šátky a klobouky

Kloboučky, slamáky a šátky nechraňte vlasy pouze u moře. Udělejte si z nich slušivý a výrazný módní doplněk a noste je i běžně po městě. Jen si dejte pozor, aby byly z kvalitního prodyšného materiálu, aby se vám nepřehřívala pokožka hlavy.

Sluneční paprsky totiž poškozují základní stavební bílkovinu vlasů, takzvaný keratin, a negativní dopad mají i na jejich barvu.

5 Nezatěžujte teplem ani účesy

V létě jsou vlasy namáhány a silně vysušovány sluníčkem, proto jim zkuste ulevit alespoň tím, že nebudete používat kulmu, žehličku, ani fén.

Po umytí je nechte jen volně proschnout, pokud je to nezbytně nutné prosušte je pouze fénem s vlažným vzduchem. Nepřehánějte to ani s množstvím stylingových přípravků jako je třeba tužidlo, gel nebo lak, protože vlasy zbytečně zatěžují.

Vlhké vlasy jsou křehké a mohou se velmi snadno polámat, proto buďte opatrná i co se týče jejich úpravy. Zapomeňte na všechny přísně utažené culíky a drdoly. Až budou téměř suché pročešte je opatrně hřebenem se širokými zuby a pak je zapleťte do volného copu nebo je stáhněte látkovou čelenkou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden