Moje chvilka pohody

5 užitečných triků, jak snížit cukr v krvi

Každý rok u nás přibudou desítky tisíc nových případů cukrovky. Nejčastější příčinou je dlouhodobě nezdravý životní styl – spousta cukru, tuků, málo pohybu.

Máte-li problémy s paradentózou, býváte spaví během dne, často vás brní nohy, míváte sucho v ústech či nadměrné močíte, nechte si změřit hladinu cukru v krvi. Zvýšená hladina poškozuje cévy, nervy, zrak, ledviny, a hlavně vede k cukrovce. Poradíme vám, co dělat, abyste měli ideální hladinu cukru od 4 do 5,6 mmol/l.

1. Hlídejte si sacharidy

Omezte jednoduché cukry, tedy cukr, med, sladkosti a sušenky, ale i mléko a sladké ovoce. Povolená jsou jablka, borůvky, citrusy, třešně. Složené cukry, které tolik nevadí, najdete také v chlebu, bramborách a rýži nebo v zelenině jako je brokolice, rajčata, mrkev, kapusta, lilek. Z rýže dejte přednost indiánské a basmati, brambory vařte ve slupce, ale ještě lepší jsou batáty. Pečivo volte celozrnné, těstoviny pak špaldové, amarantové, žitné nebo pohankové.

2. Dopřávejte si luštěniny

Cizrna, červená čočka, sója, mungo fazole nebo adzuki mají nízký glykemický index. Tím, že se vstřebávají pomaleji, uvolňují do těla cukry postupně, a tak napomáhají stabilní hladině inzulinu a krevního cukru a snižují krevní tlak. Navíc napomáhají redukovat „zlý“ LDL cholesterol v krvi, čímž chrání cévy.

3. Jděte ven 

Cukrovka hrozí ve zvýšené míře lidem, kteří se moc nehýbou. Doporučuje se každý den věnovat alespoň půlhodinu aerobní aktivitě. To může být svižná chůze, zahradničení či úklid, ale i běh, tenis, plavání, jízda na kole, bruslích nebo nordic walking. Pohybem zaženete i myšlenky a chutě na sladké.

4. Najděte variantu

Místo zmrzliny si dejte ořechy či hrst sušeného ovoce. Sladit můžete stévií, mandlovým nebo čekankovým sirupem. Nezapomínejte na zdravé svačinky, stačí třeba jen proteinová tyčinka nebo kus zeleniny. Riziko vysokého krevního cukru pomůže snížit například černý čaj, skořice, ale i jablečný ocet (ideálně 2 lžíce denně).

5. Hodně spěte

Pokud pocit únavy zaháníte sladkou kávou nebo neustálým uzobáváním dobrůtek, je to špatné řešení. Místo toho se naučte chodit spát ve stejný čas (nejpozději ve 23 hodin) a pozor na rušivé elementy, jako je mobil v místnosti či nedostatečné zatemnění.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden