Moje chvilka pohody

5 varovných příznaků dehydratace

Dodržování pitného režimu během celého dne je nejlepším způsobem, jak předejít dehydrataci.

Dehydratace neboli snížené množství vody v organismu nám rozhodně neprospívá. A to nejen v parném létě. Denně proto vypijte minimálně 1,5 až 2 litry tekutin. Tekutiny bychom měli pít postupně. Rozhodně není vhodné vypít během hodiny polovinu doporučené denní dávky. Jaké následky může mít dehydratace?

1 Únava, křeče

Při dehydrataci se mimo jiné zvyšuje srdeční tep, příliv krve do mozku se snižuje, takže se zhoršují jeho funkce, a to vše způsobuje zvýšenou únavu. Kromě toho i velmi malý úbytek vody v těle vede ke křečím ve svalech a zažívacím potížím.

2 Nízký tlak

Jedním z dalších příznaků dehydratace může být nízký krevní tlak, což vyvolává pocity slabosti, závratě a únavu. Těžká dehydratace pak může způsobit závažný pokles krevního tlaku pod kritickou hodnotu. Pak se objeví příznaky jako rozmazané vidění, nevolnost či krátkodobý výpadek vědomí. V tomto případě se neprodleně obraťte na svého lékaře.

3 Bolest hlavy

Dehydratace je častým důvodem bolesti hlavy. Malé krevní cévy v mozku reagují rychle na nedostatek vody v organismu, což vede k tupé bolesti nebo k až migréně. Než tedy sáhnete po prášku, nejdřív vypijte jednu až dvě sklenice vody, abyste tak vyloučili, není-li příčinou bolesti hlavy právě dehydratace.

4 Chuť na sladké

Pokud zanedbáváte pitný režim, šance, že sladkostem neodoláte, se významně zvyšují. Nedostatek vody v organismu můžeme pociťovat jednak ztrátou energie a jednak je snadno zaměnitelný za pocit hladu, který se projeví především bažením po sladkém.

5 Špatná nálada

Jste podráždění a nervózní? Dejte si sklenku vody a vaše nálada se může změnit. Neurologické účinky dehydratace se mohou projevit právě jako mrzutost a podrážděnost, které může doprovázet úzkost a napětí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden