Moje šťastná hvězda

6 potravin, které vám sníží cholesterol

Pro naše tělo je cholesterol velmi důležitý. Existuje však i takzvaný špatný cholesterol, s nímž si není radno zahrávat. Když ho nebudete léčit, jednoho dne můžete dostat srdeční infarkt, krvácení do mozku nebo anginu pektoris.

Jaké potraviny byste měli proto zařadit do svého jídelníčku, aby se nic takového nestalo, nebo proto, abyste hladinu škodlivého cholesterolu snížili? Máme pro vás několik osvědčených tipů!

1. Denně mrkev

Tato zelenina, podobně jako cibule, zelí a brokolice, obsahuje pektin, který pomáhá snížit obsah cholesterolu v krvi.Odborníci radí, abyste snědli dvě syrové mrkve denně.

2. Sója místo masa

Obsahuje lecitin, který rovněž dokáže rozpouštět škodlivý cholesterol. Alespoň dvakrát týdně byste ho měli použít jako náhražku za maso, které cholesterol v krvi naopak zvyšuje.
Navíc, jak je známo, maso se nedoporučuje jíst každý den, protože je příliš tučné a naše tělo ho dlouho a pracně tráví.

3. Syrová cibule

Sníst jednu syrovou cibuli denně by měla být povinnost. Ať už vysokým cholesterolem trpíte, či nikoli. Prospívá našemu srdci i cévám. Také obsahuje spoustu látek zvaných flavonoidy, které snižují krevní tlak, rozšiřují cévy a také rozpouštějí krevní sraženiny. Jakmile ale cibuli tepelně zpracujete, přijdete o všechny zdraví prospěšné látky.

4. Česnek

Ten je přímo zázračný! Nejenže odbourává škodlivý cholesterol, ale zároveň zlepšuje pružnost cév a také snižuje krevní tlak.

Nejlépe uděláte, když česnek nožem rozmačkáte a pak ho necháte deset minut ležet, aby stačil uvolnit všechny aktivní látky. Pokud ho chcete přidat do teplého jídla, vždy ho přidávejte až nakonec, jinak ztratí všechny své blahodárné účinky.

5. Olivy a olivový olej

Obojí obsahuje kyselinu linolenovou, jež zabraňuje tvorbě krevních sraženin a chrání srdce před infarktem. Nejezte je po kilech, ale jemně s nimi dochucujte jídla.

6. Zkuste ryby

Tuňák, makrela, losos i další ryby obsahují omega- 3 mastné kyseliny, které nejenže snižují cholesterol, ale zároveň snižují i hladinu dalších rizikových tuků.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden