Moje chvilka pohody

6 potravin na zlidnění žaludku

Je vám špatně, máte křeče v břiše nebo vás bolí žaludek? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Co s tím? Dejte si jídlo, které vás vyléčí!

1 Brambory

Uvařené jen v osolené vodě jsou při žaludečních nevolnostech výbornou volbou. Stejně tak je můžete ve slupce nasucho upéct a pak oloupané sníst. Neutralizují žaludeční kyseliny a pomáhají na sliznici žaludku vytvořit něco jako ochranný film, který má hojivý účinek.

2 Rýže

Bílá, hodně doměkka uvařená, skoro rozvařená, je také skvělý přírodní lék. Vařením se na povrchu rýžových zrnek vytvoří speciální „šlem“, který rozbolavěný žaludek přímo pohladí. Proto je dobré (tedy pokud to snesete) vypít i trochu vody, ve které jste rýži vařili. Rýžová voda se podává i pacientům po delších zánětech střev a žaludku.

3 Banány

Lehce kloužou do krku, jsou dobře stravitelné a obsahují hodně pektinu (podobně jako jablka). Ten pomáhá přirozenému pohybu střev a podrážděný žaludek účinně zklidní. Musíte ale konzumovat dobře zralé, žluté banány, tvrdé a nazelenalé vám můžou spíš přitížit.

4 Bylinné čaje

Jsou také výborným lékem na bolavý žaludek nebo střeva. Asi nejvhodnější je heřmánek, pomáhá i máta nebo fenykl. Odvary z nich dokážou otupit bolest žaludku, zlepšují trávení, potlačují nadýmání. Máta ve střevech dokonce funguje jako analgetikum – uklidňuje, omezuje bolestivé stahy. Další z bylin, která má příznivé účinky při zmírňování bolestí žaludku a odbourávání plynatosti ve střevech je tymián. Můžete si také zkusit připravit čaj z kmínu nebo dělat to, co lidé na Blízkém východě dělají už po tisíciletí – po jídle žvýkejte kmín.

5 Jogurt

Díky živým kulturám, které obsahuje, pomáhá celému zažívacímu systému, zdravému i nemocnému. Při trávicích potížích je to vlastně jediný mléčný výrobek, který se doporučuje jíst. Živé kultury zvyšují ve střevech množství prospěšných bakterií a díky tomu se necítíme být tak nafouklí a pocit plnosti mizí.

 6 Jablka

Patří mezi potraviny, které pomáhají prakticky na všechno, včetně bolavého břicha. Je zajímavé, že zabírají zároveň při průjmu i zácpě. Na bolavý žaludek jsou výborná hlavně najemno nastrouhaná. Šťáva je plná pektinu (jablka ho obsahují ještě víc než banány), a ten působí na utrápené zažívání jako balzám.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden