Moje chvilka pohody

7 pádných důvodů, proč si dopřávat celer

Celer je jednou z nejzdravějších zelenin. Pro každého sice nemá příjemnou chuť, přesto je velmi přínosné zahrnout jej do jídelníčku.


Listy celeru jsou bohaté na vitamin A, zatímco kořeny jsou bohatým zdrojem vitaminů B1, B2, B6 a C. Jeho velkou výhodou je, že vitaminy neztrácí ani během vaření. Kromě toho obsahuje mnoho důležitých minerálů a antioxidanty.


Tato výjimečně zdravá zelenina má rovněž nízký obsah kalorií, zlepšuje trávení a stimuluje práci střev. Také esenciální oleje v ní přítomné podporují produkci žluči a zabraňují její stagnaci ve žlučníku. Jaké další vlastnosti celer má?


1. Redukuje tlak


Celer obsahuje složku, která napomáhá k uvolnění svalů kolem tepen a rozšiřuje cévy, čímž dochází k lepší cirkulaci krve. Proto u lidí, kteří pijí celerovou šťávu po dobu minimálně jednoho týdne, dochází k výraznému snížení krevního tlaku. Šťáva nebo džus se nejlépe připravují z řapíkatého celeru.


2. Zlepšuje funkci ledvin


Konzumace čerstvého celeru nebo celerového džusu pomáhá tělu rychleji odstraňovat toxiny, což vede k lepší činnosti ledvin. Celer také snižuje riziko infekce močového měchýře a pomáhá zbavit se kyseliny močové, která se může hromadit v kloubech a způsobit dnu.


Navíc zabraňuje vzniku ledvinových kamenů. A jestli je už máte, celerový džus je pomáhá rozložit a odstranit. Abyste dosáhli žádoucích výsledků, musíte ho pít přibližně jeden měsíc.


3. Snižuje cholesterol


Pokud máte zvýšený cholesterol a doktor vám doporučí vyloučit z jídelníčku mastná jídla, pijte celerový džus a cholesterol tím snížíte. Každé ráno po tři týdny vypijte na lačno jednu sklenku.


4. Pomáhá pročišťovat


Jestliže se cítíte být unavení, nebo jste jedli jídla obsahující hodně chemických látek a chcete své tělo pročistit, jezte celer či pijte celerový džus denně.


5. Ulevuje od zácpy


Celer funguje jako účinné projímadlo. Jestliže trpíte zácpou, pijte celerový džus, nebo jezte celer v syrovém stavu. Pokud tímto problémem trpíte často, je nejlepší jíst celer pravidelně, aby k zácpě nedocházelo.


6. Zklidňuje nervový systém


Zásadité minerály obsažené v celeru mají zklidňující účinek na nervový systém. Je to proto skvělé řešení pro lidi, kteří trpí nespavosti. Pokud tento problém máte, vypijte sklenku celerového džusu každý večer hodinu před spaním.


7. Snižuje riziko rakoviny


Celer obsahuje složky, které mají protirakovinný účinek, proto konzumace celeru může snížit riziko rakoviny žaludku a tračníku. Museli byste ale jíst celer v opravdu velkých dávkách.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden