Můj kousek štěstí

7 tipů, jak chránit rty v mrazech

Rty jsou část obličeje, která v mrazech trpí úplně nejvíc. Nemají totiž vlastní mazové žlázy, které by udržovaly jejich jemnou kůži vláčnou. Kůže na rtech neobsahuje ani dostatek kožního pigmentu melaninu, který umožňuje opálení a současně ochranu před sluncem. Jestli chcete zachovat svůdnost a svěžest svých rtů, řiďte se našimi následujícími radami.

Postačí obyčejná tyčinka

Mnoho lidí váhá zda pořídit drahé kosmetické přípravky ve snaze dopřát své pokožce opravdu to nejlepší. Pravdou však je, že není všechno zlato, co se třpytí. Jedním z čistě přírodních a velmi účinných ochranných prostředků je docela obyčejný včelí vosk – například balzám na rty s včelím voskem pořídíte za pár korun v každé lékárně. Rty si natřete vždy předtím, než půjdete ven, abyste je ochránili před škodlivými vlivy jako je vítr, chlad a mráz. Vsadit ale můžete i na hojivé účinky kokosového másla, které jemnou kůži na rtech dobře regeneruje. Natírejte si jím rty čtyřikrát nebo pětkrát denně; velmi vysušené rty můžete potírat i častěji. Pokud volíte raději cestu čistě domácí, pak vyzkoušejte pro změkčení a hydrataci olivový olej nebo rostlinný tuk. Často se také využívá vazelína.

Pravidelné nanášení balzámu

Vždy než vyjdete ven na slunce, natřete si rty balzámem s ochranným faktorem 15 nebo klidně i silnějším. Rty potřebují přinejmenším stejnou ochranu jako pokožka na ostatních místech těla. Pokud si všimnete, že jsou vaše rty po aplikaci balzámu červené a svědí, raději jej přestaňte používat. V některých případech mohou být totiž lidé alergičtí na balzámy s ochrannými složkami proti slunci.

Zvlhčujte vzduch u vás doma

Máte-li doma suchý vzduch, pouštějte si na noc v ložnici zvlhčovač vzduchu, který zabrání vysoušení a popraskání rtů. Pro začátek můžete použít klidně vlhký ručník, který položíte na topení.

Zaměřte se na vitamin B

Zkuste jíst více potravin bohatých na vitaminy řady B, například maso, celozrnné produkty, oříšky a listovou zeleninu. V některých případech může být problém s popraskanými rty způsobován právě nedostatkem těchto vitaminů.

Olizování rtům velmi škodí

Rty si neolizujte. Sliny jim sice poskytnou okamžité zvlhčení, ale rychle se odpaří a zanechají je ještě sušší než předtím. Trávicí enzymy obsažené ve slinách totiž vysoušejí tkáně. Proto je vhodné mít balzám nebo jelení lůj neustále při ruce.

Pozor na obsah kosmetiky

Pokud trpíte na suché a popraskané rty, nepoužívejte balzámy, které obsahují tzv. fenol nebo kafr. Jedná se o antiseptické látky, které jsou silně vysušující.

Raději bez vůně a příchutě

Sobě ani dětem nepořizujte balzámy s příchutí. Ty totiž často svádí k tomu, aby se pomazané rty zase hned olízaly, což vede k dalšímu vysoušení a praskání jemné pokožky.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden