Můj čas na kafíčko

Aby bylo vaše zápěstí v pohodě

Posilujeme svaly na nohou, břiše, pažích. Na zápěstí zapomínáme. A právě to je chyba. Jak na to, aby bylo zdravé a silné?

Cítíte očas mravenčení a pálení prstů, máte v nich menší citlivost nebo vám trnou a bolí? Pak si na vaše zápěstí nejspíš brousí zuby syndrom karpálního tunelu.

Hlavními původci vzniku jsou chronické přetěžování zápěstí nebo jeho dlouhodobé vystavení tlaku. Nepříjemné pocity se nejčastěji projevují v klidu a bolesti mohou vystřelovat až do ramene. Objevit se může také otok a ztuhlost zápěstí.

Co s tím?

Zbavit se tohoto problému nemusí být složité. Stačí při práci u počítače dodržovat několik rad a každý den si udělat chvilku čas a zacvičit si. Odměnou vám bude silné zápěstí.

Dobře padnoucí myš a přestávky

Jestli pracujete každodenně s počítačem, pořiďte si ergonomicky tvarovanou myš. Nebude se tak tvořit nepřirozený úhel zápěstí. Novinkou mezi ergonomickými myšmi je myš vertikální.

Patří k těm nejzdravějším, pokud jste ale řadu let používala klasickou myš, bude chvíli trvat, než si na tuto zvyknete. Za zvážení stojí i gelová podložka pod myš. Vytváří lepší úhel pro zápěstí a její použití je velmi pohodlné.

Kromě toho si přibližně každou hodinu a půl udělejte přestávku a procvičte zápěstí krouživými pohyby. Přestávku si udělejte vždy, když vám ruka mravenčí, brní nebo hůř cítíte prsty.

Pokud cítíte v zápěstí bolest, mohou pomoci ledové obklady. Z výživového hlediska se doporučuje zvýšit příjem vitaminu B6. Naopak vyvarovat byste se měla nadměrného solení.

Cvičení a alternativní cesta

Užitečnou prevencí jsou cviky. Mezi nejzákladnější patří zdvihy rukou. Posaďte se na lavici, vezměte si do ruky činku tak, abyste dlaní mířila nahoru. Zapojte pouze svaly předloktí a zvedněte činku co nejvýš směrem k zápěstí, aniž byste pokrčila loket.

Pak dejte činku zase dolů. Opakujte 15krát ve třech sériích. Procvičte obě ruce. Uvolnit měkké tkáně může pomoci i masážní válec. Je důležité, aby byl bez výstupků. Masážním válcem lze ošetřit všechny svalové skupiny předloktí. Jak na to?

Ruku v oblasti zápěstí položte na masážní válec. Mírně na něj zatlačte a rolujte po něm celé předloktí až po loket. Odlehčete ruku a jen svezte válec zpět k zápěstí. Je velmi důležité soustředit se na to, kdy na něj zatlačit, a kdy se jen po válci svézt do původní pozice.

Na válec se tlačí vždy, když se roluje směrem k srdci. Mezi vhodné alternativní metody k léčbě karpálních tunelů patří akupunktura, Alexandrova technika či chiropraxe.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden