Moje chvilka pohody

Až budu velká, pochopím to

Moje máma jako šestiletá zažila tuhou zimu, takovou, že když mi o ní vyprávěla, mrzly mi uši.

Já takové vyprávění pro své děti nemám. Ale vždycky se pobavily, když jsem vypustila větu: „Mráz kopřivu nespálí.“ Tohle rčení používala moje máma a já si jako dítě myslela nejdřív, že mluví o panu Kopřivovi z naší ulice.

A bylo mi divné, že to máma občas řekla i v létě. On to pan Kopřiva neměl v životě lehké, stejně jako moje máma. A když jsem se jí ptala, proč mluví pořád o panu Kopřivovi, zarazila se. A proč mluví o mrazu, když je červenec a jdeme se koupat...

To pochopíš

Teprve pak pochopila, že si některé věci vysvětluji jinak. A já se dozvěděla pravý smysl toho rčení. Protože nejlépe děti naučíte chápat správně věci, když jim vyprávíte o svém životě, tak jsem jim tuhle historku prozradila.

Nemyslím si, že by si myslely o mně, že jsem byla hloupá. Už jsou dospělé, a když občas zaslechnu, jak dcera Hanka říká malé Irence „To pochopíš, až budeš velká!“, bleskne mi hlavou, že v dnešním shonu není čas na povídání. Irenka se ale takhle nedá odbýt a hned běží za mnou.

Pořád je zvědavá

Já jí ráda vyprávím. Pohádky i něco ze života. Co jsem zažila i co si pamatuji z dětství. Nedávno, když byly zase mrazy, že se o nich muselo mluvit v televizi, mi uletělo z úst: „Mráz kopřivu nespálí!“

Ani nevím, k čemu jsem to tehdy poznamenala. Ale Irenka se toho hned chytila, a chtěla vědět víc. A smála se víc než kdysi moje děti, když jsem vylovila z paměti historku o panu Kopřivovi.

Na můj účet

„Babičko,“ koukala se na mě svýma pomněnkovýma očima. „To jsi byla tak hloupá?“ Na upřímnost dětí se nemůžete zlobit. Ony to tak nemyslí. A že se baví na můj účet? Já se přece také bavím.

Nina T. (59), Přerov

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden