Můj kousek štěstí

Bolest v krku nemusí být jen angína

Když nás začne bolet v krku, jako první nás většinou napadne angína. Může jít ale i o jiný typ zánětu, jenž se navíc někdy může objevit po skončení angíny.  Absces v krku je nepříjemné onemocnění, které vyžaduje lékařskou péči. Při včasném odhalení se naštěstí dá dobře léčit.

Boj s mikroorganismy

Absces je vlastně dutina vyplněná hnisem. Vzniká, když se v měkké tkáni začnou množit škodlivé mikroorganismy a tělo proti nim bojuje. Příznakem je místní bolest, otok, zhoršená schopnost žvýkat a polykat. Postižené místo může být na povrchu teplé. Někdy absces provází zvýšená teplota či horečka, únava a palčivá bolest.

Nebezpečné místo

Krkem procházejí cévy, které vedou krev do mozku. Z abscesu se tak mohou mikroorganismy dostat velmi rychle přímo do centra nervové soustavy. Tomu je nutné zabránit, protože zánět mozkových blan, plen nebo mozku samotného jsou nebezpečné choroby. Proto je důležité absces včas odhalit a začít jej ihned léčit. Z tohoto důvodu byste bolest v krku neměli podceňovat.

Léčba

Aby se infekce odstranila co nejefektivněji, přistoupí lékař většinou k chirurgickému řešení. Absces rozřízne, vyčistí a ránu zašije. Poté aplikuje antibiotika, aby zabránil vzniku a šíření infekce. Důležitý je klid na lůžku a dostatečně dlouhá doba na zotavení. Pokud pacient užívá antibiotika, je dobré, aby užíval také prebiotické a probiotické přípravky, které zlepšují obranyschopnost a střevní mikroflóru.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden