Moje šťastná hvězda

Bolestivý zánět močových cest

Infekce močových cest je nepříjemné zánětlivé onemocnění, které provázejí nejen problémy s močením, ale mnohdy i řezavá bolest a pálení. Naštěstí víme, jak léčbu infekce urychlit.


Mezi časté příznaky této nemoci patří i zvýšená teplota nebo krev v moči. Infekci není radno podceňovat, protože se z ní lehce může vyvinout zánět ledvin.


Léky, které vám naordinuje lékař, však můžete doplnit i přírodní medicínou, jež funguje zároveň jako prevence. Vyzkoušejte osvědčené rady.


Pozor na nadbytek cukru


Pokud vás infekce močových cest trápí časteji, jde o takzvaný chronický zánět. V tomto případě si dejte pozor na složení stravy. Nadbytek cukru přispívá ke vzniku vápenatých kamenů.


Místo toho do svého jídelníčku přidejte vlákninu. Tu najdete především v sušeném ovoci nebo třeba mandlích. Velké množství se nachází také v luštěninách nebo celozrnném pečivu.


Brusinková šťáva


Brusinky jsou nejlepší ve formě stoprocentní brusinkové šťávy. Doporučují se nejenom na léčbu infekce, ale slouží zároveň jako podpora správné funkce močových cest.


Jedna sklenice šťávy denně ve většině případů zabrání vzniku zánětu. Konzumovat ale můžete také sušené brusinky nebo si alespoň dvakrát do týdne připravte brusinkový čaj.


Jedlá soda tlumí pálení i bolest


Každé ráno nalačno vypijte sklenici vlažné vody s jednou polévkovou lžicí jedlé sody. Ta snižuje kyselost moči a tím pádem okamžitě ulevuje od bolesti i pálení při močení.


Křenové mléko


Už naše babičky a prababičky věděly, jak si s infekcí poradit. Nastrouhejte si dvě až tři lžičky čerstvého křenu a zalijte ho skleničkou teplého mléka. Deset minut louhujte a následně přeceďte.


Mléko pijte po doušcích v průběhu celého dne. Jednou týdně si tuto medicínu zařaďte do jídelníčku v případě, že se chcete před zánětem močových cest chránit.


Pokud vám křenové mléko nechutná, klidně si místo toho nastrouhejte křen s jablkem a přidávejte ho jako přílohu k jakémukoli pokrmu.


Sedací koupel z ředkve


Ředkev podpoří látkovou výměnu a zbaví tělo tuků, hlenů a usazenin. Vyvařte zhruba čtyři až pět listů ředkve daikon anebo šest až sedm listů obyčejné ředkvičky v pěti litrech vody.


Listy vařte čtyřicet až padesát minut, dokud nebude mít voda hnědou barvu. Přidejte pět polévkových lžic mořské soli. Odvar vylouhujte a přilijte ho do horké koupele. Ve vaně si pobuďte alespoň deset minut, nebo dokud koupel nevychladne do pokojové teploty.


Zklidňující macerát


Do litru studené vody nasypejte čtyři lžičky sušeného proskurníku. Nechte louhovat přes noc a ráno přeceďte. Macerát popíjejte během celého dne a ještě následující dva dny. Funguje i jako prevence proti infekci.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden