Moje šťastná hvězda

Bylinky, které urychlují hojení

Řízli jste se a rána se ne a ne zahojit? Pak vyzkoušejte nepřekonatelnou sílu léčivek ve formě obkladů, mastí nebo koupelí.


Poraněná kůže, ať už po říznutí, ekzémech, popáleninách nebo jiných zásazích do pokožky, potřebuje rychlou pomoc a především hojivé masti a obklady, které ji pomohou účinně zacelit.


Heřmánkový odvar


Tato bylinka má uklidňující účinky a dá se používat vnitřně i zevně. Heřmánek léčí záněty kůže, popáleniny, otevřené ranky, a dokonce i vředy. Obsahuje flavonoidy a éterické oleje, které mají úžasné protizánětlivé účinky. 


Vyrobte si z heřmánku odvar, namočte si do něj plátýnko a přiložte si ho na postižené místo. Dvě lžičky sušených nebo čerstvých heřmánkových květů zalijte 2 dcl vroucí vody a louhujte deset minut. Následně odvar sceďte.


Měsíčková mast


Měsíček patří mezi nejúčinnější bylinky, které nám mohou pomoci s nejrůznějšími neduhy. Esenciální oleje v něm obsažené podporují rychlé hojení ran i vyrážek. Rovněž obsahuje rozpustné steroly a karotenoidy, které mají antiseptické účinky a zároveň také podporují imunitu naší pokožky. 


Přibližně 300 ml olivového leje zahřejte v malém kastrůlku a přidejte do něj tři hrsti sušených měsíčkových květů. Povařte je zhruba dvacet až třicet minut a pak k nim přidejte 50 g včelího vosku. Nakonec tekutinu přeceďte a přelijte do skleněné uzavíratelné nádoby. Nechte ji vychladnout. Jakmile mastička zchladne, můžete ji začít používat.


Lopuch obsahuje spoustu antioxidantů a má protizánětlivé účinky.

Přesličková koupel

Bylinka obsahuje velké množství oxidu křemičitého, který tvoří velmi důležitou složku kolagenu. A právě kolagen je základem mnoha struktur našeho těla. Udržuje naši pokožku pevnou a pružnou a zároveň ji dokáže i rychle zahojit. 

Přesličku zalijte studenou vodou a nechte ji minimálně šest hodin macerovat. Po uplynutí doby tekutinu přiveďte k varu a vařte pět minut. Nakonec odvar přeceďte a ještě horký ho vlijte do připravené koupele. Ránu si do lázně namáčejte patnáct až dvacet minut.

Mast z vosku a lopuchu

Lopuch je, dalo by se říct, obyčejný plevel, který roste na smetištích i kolem cest. Naše babičky a prababičky ale věděly, že obsahuje spoustu antioxidantů a má protizánětlivé účinky. 

V horké lázni si rozpusťte 150 g pravého včelího vosku, 100 g kokosového oleje a tři polévkového lžíce nadrceného sušeného či čerstvého lopuchu.  Směs povařte alespoň patnáct minut a nakonec do ní přidejte lžičku lihu. Ještě než mast vychladne, přeceďte ji a přelijte do nádoby. V lednici vyrží i čtvrt roku.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden