Můj kousek štěstí

Chtěla jsem se zbavit otravné kamarádky

Nebylo dne, abych ji neměla doma. Nenašla jsem odvahu ji vyhnat. Nakonec jsem to tenkrát dávno vyřešila mazaně novým chlapem.

Po rozvodu jsem se s dětmi přestěhovala na druhý konec města. Byla jsem šťastná, že jsem sehnala pronájem za slušnou cenu. Hned před domem bylo hřiště, kam jsem mohla s Jiříkem a Terezkou chodit. A hned druhý den jsme tam vyrazili.

„Vy jste tu noví?“ uslyšela jsem za sebou na schodech. – „Ano, od včerejška,“ odpověděla jsem ženě v mém věku, která stála v pootevřených dveřích přízemního bytu. – „Všimla jsem si, že máte malé děti,“ pokračovala. „Já mám šestiletou Jiřinku a čtyřletého Josífka, aspoň si budou mít s kým hrát.“ Usmála jsem se a říkala si, že někdy určitě ano.

Vnutili se

Jenže už ten den odpoledne zazvonil zvonek. Když jsem otevřela, stála tam ta žena s dětmi a s bábovkou v ruce. „Tak my se jdeme seznámit,“ skočila mi po krku a přitiskla si mě k hrudi. Cítila jsem, jak mi zapraskalo v kostech. Než jsem se zmohla na slovo, proběhly kolem mě její děti a vrazily rovnou do dětského pokoje.

„Omlouvám se, ještě vybalujeme, není uklizeno, mám hodně práce… právě jsem chtěla pověsit hodiny.“ – „Já ti pomůžu,“ vyskočila na židli, chopila se kukaček a  kladiva, co tam leželo. „Budeme si tykat. Já jsem Kamila.“ – „Zuzana,“ zmohla jsem se stěží na odpověď.

Čeho je moc...

„Pověsíme obrázky, pomůžu ti uklidit a pak si dáme kafe s bábovkou, co jsem přinesla. A všimla sis, že děti už si hrajou?“ chrlila na mě shůry. A jo! Děti! Vyrazila jsem k jejich pokoji a nahlédla dovnitř.

Vetřelci rozhrabali všechny hračky, zatímco moje děti seděly každé v jiném koutě a zíraly, co se to děje. Nebylo dne, aby se Kamila neukázala. Buď přiběhla ke mně nebo mě tahala k sobě. Byla s dětmi taky sama.

Chlapa? Ne!

Když jsem si vymyslela, že jsou děti nemocné, přišli s tím, že budou mít aspoň tu nemoc rychleji za sebou. Až mi pomohla náhoda. Jeden kolega z práce mi nadbíhal. Když mě pozval na večeři, poprosila jsem Kamilu, aby mi pohlídala děti.

„Co o tom chlapovi víš?“ reagovala překvapeně. „Jak dlouho ho znáš?“ – Pak se najednou zarazila a překvapivě řekla, že ten večer už něco má. Večeři jsem musela zrušit a kolega navrhl, že se sejdeme druhý den u mě doma. Aspoň pozná moje děti.

Hned ráno mě odchytila Kamila na chodbě s tím, že se staví s dětmi večer. „Bohužel,“ řekla jsem konečně, „přijde můj přítel na večeři.“ Kamila se otočila a rázným krokem zmizela ve svém bytě. Mám pokoj už spoustu let.

Zuzana (51), Brno

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden