Můj čas na kafíčko

Cibuláda

Suroviny:

2 kg červené cibule

10 lžic třtinového cukru

8 snítek tymiánu

1 lžička himálajské soli

1 lžička pepře

5 stroužků česneku

300 ml portského vína

80 ml červeného vinného octa

5 lžic olivového oleje

Postup:

Cibuli nakrájejte na kolečka o šířce asi 5 mm. Do hrnce nalijte olivový olej, vložte cibuli a osmažte ze všech stran (bude to trvat asi 15 minut).

Cibuli zasypte cukrem, přidejte koření a nechte zkaramelizovat. Pečlivě míchejte, aby se vám čatní nepřipálilo. Opékejte dalších 15 minut, až vše krásně zhoustne a ztmavne.

Nakonec přilijte portské víno, vinný ocet a vařte na mírném ohni dalších 20–30 minut. Cibule by měla zůstat vždy na skus a neměla by se úplně rozvařit.

Ještě horkou cibuládu nalijte do čistých a vyvařených skleniček, otočte víčky dolů a nechte úplně vychladnout.

Takto připravená cibuláda vydrží asi 2 měsíce. Kdybyste ji chtěli uchovat déle, je lepší ji zavařit, ale je tak dobrá, že ji stejně brzo sníte. A k čemu se hodí? Můžete ji přidat k sýrům, namazat na čerstvý domácí chléb, vylepší hamburgery nebo ji dejte k jakémukoli pečenému masu. Až ochutnáte, jistě vymyslíte další možnosti.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden