Moje sladké tajemství

Čím nám prospěje jednodenní půst?

Chcete si zlepšit imunitu, celkovou kondici, urychlit regeneraci organismu a udržet si zdravou váhu? Pak byste měla vyzkoušet pravidelný jednodenní půst.

Jednodenní půst nepředstavuje pro tělo žádnou velkou zátěž. Přesto se do něj nemůže pustit každý. Rozhodně není vhodný pro těhotné ženy, diabetiky, jedince, kteří trpí nízkým tlakem nebo výkyvy hladiny krevního cukru, chronicky či akutně nemocné. Pokud jde o chronicky nemocné, můžete se o vhodnosti jednodenního půstu poradit s lékařem.

Začněte zlehka

Nejste si jistí, jestli dokážete vydržet celý den bez jídla? Začněte tím, že jeden den v týdnu nebudete jíst půl dne. Ráno si dejte lehkou snídani, vynechte svačinu a po malém a lehkém obědě už po zbytek dne jen pijte. Můžete zkusit čerstvé šťávy, ovocné čaje, hlavní by však měla být voda. Večeři vynechte a druhý den si dejte odlehčenou snídani.

Ideální je víkend

První celodenní půst je dobré si naplánovat na víkend. Když nejíte a přijímáte více tekutin, tělo se čistí. Uvolňování toxických látek se může (ale nemusí) projevit únavou, bolestí hlavy nebo svalů. Protože první půst bývá nejnáročnější, je vhodné mít klid a možnost odpočívat podle potřeby.

Výběr tekutin

Hodně lidí pije při jednodenním půstu vodu s citronem. Ta ale může dráždit žaludek. Hlavně zpočátku pijte spíše ovocné a zeleninové šťávy, takové, které nedráždí vaše trávení. Až se budete postit pravidelně, jednou za týden či za dva, můžete přejít na čisticí bylinkové čaje (kopřiva, bříza, máta) a čistou vodu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden