Moje chvilka pohody

Co dělat, když má pes lupy

Stejně jako lidi, tak i psy mohou občas potrápit lupy. Příčin, které je způsobují, je několik a mohou být různě závažné.


Každý majitel psa jistě pozná, že má jeho mazlíček lupy. U psů se totiž projevují stejné příznaky jako u lidí. Kůže psa je suchá, přidá se svědění a brzy se začínají odlupovat její odumírající části v podobě drobných „šupinky“. Obvykle se objevují na hřbetě a krku zvířete. Podle toho, jak jsou lupy závažné a jaká je příčina, si můžete všimnout i strupů, vypadávání srsti nebo nepravidelných lysin.


Málo tuku ve stravě


Tvorbu lupů někdy vyvolá nedostatek mastných kyselin. Pokud psa krmíte kvalitní vyváženou stravou, nemělo by k tomu dojít. Pokud však kupuje levné granule nebo barfujete, doporučuje se do krmení přidávat lžíci rostlinného oleje, například lněného, konopného nebo olivového. Podobně důležité jsou bílkoviny. Pokožka a srst k růstu a rozvoji potřebuje 30 procent denního příjmu bílkovin, takže vysoce stravitelné a vysoce kvalitní zdroje bílkovin musí být součástí psí stravy také. Klíčový je i vitamin A, který pomáhá regulovat růst buněk pokožky a produkci kožního mazu.


Zanedbaná péče o srst


Pokud u psa zpozorujete lupy, zamyslete se, kdy naposledy a jak často pejska kartáčujete. Ať už máte krátkosrsté nebo dlouhosrsté plemeno, tak pravidelné vyčesávání (jednou až dvakrát týdně) je první pomocí i prevencí tvorby lupů. Pomáhá rozprostírat kožní maz po kůži a předcházet tak jejímu nadměrnému vysušování. Poté je dobré psa vykoupat speciálním psím šamponem na lupy a suchou kůži. S koupáním to ale jinak nepřehánějte – psí srst má samočisticí schopnost, kterou častým koupáním narušujete. Pokud je kůže i srst psa zcela v pořádku, tak stačí krátkosrsté psy vykoupat pouze jednou až dvakrát ročně, dlouhosrsté čtyřikrát ročně.


Stres a nemoci


Lupy způsobené stresem jsou velké a snadno vypadávají psovi z kožichu. Bývají doprovázené šupinatou kůží. V tomto případě je nutné zabývat se psychikou psa. Lupy mohou být také příznakem napadení organismu psa parazity. Vznik lupů mohou vyvolat kousající vši, sající vši anebo dravčíci, protože žijí v srsti a pokožku dráždí. U psa to vyvolává drbání a další kožní reakci. Odlupování pokožky v šupinách, které vede k svědění, vzniku lupů, a dokonce vypadávání srsti, způsobují zejména již zmiňovaní dravčíci. Za onemocněním kůže ale mohou stát i závažnější nemoci – například kožní plísně, hormonální poruchy či špatná funkce ledvin.


Veterinář poradí


Pokud i přes nastolení domácí „léčby“ lupy do týdne viditelně neustoupí, navštivte vašeho veterinárního lékaře, který pejska důkladně vyšetří, a na základně toho pak doporučí vhodnou léčbu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden