Můj čas na kafíčko

Co vás ochladí v horkých dnech

Teploty atakující třicítku, dusno a nikde žádný stín? Překvapí vás, které zaručené jednoduché triky můžete vyzkoušet.

Zvolněte Omezte namáhavé činnosti, včetně sportovních aktivit venku, nebo je přesuňte do nejchladnější části dne, tedy na brzké ráno nebo večer.

Preferujte bavlnu

Čtěte pečlivě etikety na oblečení a hledejte v šatníku cokoli, co nemá nálepku směsi, ale čisté bavlny. Dobře odvádí pot, saje a chladí. Ideální je i sportovní oblečení – zkuste sáhnout po funkčních tričkách z Moiry, Craftu a dalších podobných materiálech. Mají důmyslně vymyšlený systém, který dobře odvádí pot a chladí tělo.

Pijte a pijte Platí pravidlo – každou hodinu

250 ml vody. Když jdete, mějte lahev vždy po ruce a pijte i venku po malých doušcích. Nejlepší je čistá voda, slabé čaje a denně jedna minerálka pro doplnění potem ztracených minerálů. Vyhněte se přeslazeným, perlivým a příliš chladným nápojům, které mohou způsobit nepříjemné křeče břicha.

Ochlazující potraviny

V jídelníčku se soustřeďte na saláty, syrovou zeleninu a ovoce a na jídla, která se tepelně upravují jen krátce. Určitě je pro vás vhodné konzumovat rajčata, okurky, banány, kiwi, jogurty.

K pití používejte minerální vody. Dopřávejte si také hlávkový salát, zelný salát, ředkvičky, kyselé zelí, cukety, jablka, hrušky, studené polévky (gazpacho), zakysané mléčné výrobky a lehké maso – králičí, drůbeží či ryby.

Spaní ve vlhku

Řada lidí má problém v horku usnout. Řešením může být spaní na vlhkém ručníku, ten vás dovede udržet v chladu celou noc. Je to z toho důvodu, že když naše kůže přijde do styku s chladivým ručníkem, pomáhá to odvádět teplo pryč z těla.

Led před ventilátor

Je to jednoduchý, ale velmi efektivní způsob, jak ochladit místnost na maximum. Stačí naplnit misku ledem a postavit ji před běžící ventilátor.

Ventilátor nasměrujte tak, aby jeho vzduch proudil přímo na povrch ledu. Led ještě více ochladí vyfukovaný vzduch, a vy ihned ucítíte ten příjemný závan dokonale ledové svěžesti.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden