Moje sladké tajemství

Což takhle pohanka?

Pohanka má specifickou chuť, všestranné použití i léčivé schopnosti. Zvyšuje působení vitaminu C, a hlavně je zaručeným zdrojem rutinu, který udržuje v dobré kondici náš krevní oběh.

V čínské medicíně pomáhá při uštknutí, pokousání hmyzem, úrazech nebo menstruačních bolestech. V lékárnách nebo v obchodech se zdravou výživou koupíte pohankové bylinné čaje na žíly, k dostání jsou i relaxační polštářky plněné pohankovými slupkami.

Pohanka pochází z Asie a v čínské armádě kdysi navracela vojákům jejich sílu a vytrvalost. K nám do Čech se dostala ve 12. století a postupně si získala takovou oblibu, že o čtyři století později patřila mezi nejpopulárnější potraviny.

Kdy ji zařadit do jídelníčku

Neobsahuje lepek a, je tedy vhodná pro celiaky nebo ty, kteří se jenom rozhodli lepek výrazně omezit. Dalším důvodem, proč bychom měli pohanku co nejvíc konzumovat, je to, že patří mezi velice významné zdroje rutinu.

Ten zlepšuje elasticitu cév, léčí křehkost krevních kapilár, snižuje hladinu špatného cholesterolu a zesiluje účinek vitaminu C.

Rutinem to ale zdaleka nekončí, pohanka totiž obsahuje i lehce stravitelné bílkoviny, vlákninu, řadu minerálních látek, většinu vitaminů skupiny B a vitamin E.

Konzumace pohanky se vyplatí při hemoroidech, křečových žilách, praskání žilek v obličeji, při trávicích obtížích nebo při dlouhé a silné menstruaci.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden