Můj kousek štěstí

Cvičením na zatvrdliny v dlani

Nebolestivé hrboly v dlani mohou nepříjemně omezit hybnost vašich prstů. Procvičováním v počátečním stádiu nemoci dokážete ale těmto změnám předejít.

Zatvrdliny postihují převážně lidi ve vyšším věku a byla u nich prokázána rodová dispozice. V začátku onemocnění se ve dlani objeví boule nebo zatvrdlina. Hrboly rychle přecházejí v pevné srůsty kůže a šlach ohýbajících prsty. Postupně se k zatvrdlině přitahuje kůže. Dojde k omezení hybnosti postiženého prstu, který zůstane pokrčený a nedokážete ho narovnat. Postupně začne být postiženo více prstů. V případě zanedbání onemocnění může dojít až k úplnému znehybnění ztuhlých ohnutých prstů, které nelze používat. Po určité době dojde až k nevratnému poškození kloubů.

Hlavně začít včas

Jestliže pacient ví, že se tento problém vyskytl mezi jeho předky, měl by zapracovat na prevenci, aby u něj k problému nedošlo. Sám si může dlaně a hybnost prstů preventivně kontrolovat. V případě objevení prvních příznaků, kterými je boulička nebo prohloubenina v dlani, lze pravidelným cvičením a masírováním udržet vznikající zatvrdliny v takovém stavu, že k omezení hybnosti prstů nedojde. Podmínkou je však každodenní narovnávání prstů. Jestli se i přes intenzivní cvičení prsty deformují a vázne jejich natažení, je nutné přistoupit k operaci. Čím je stav pokročilejší, tím větší je operační rána ve dlani. Po operaci je nezbytné okamžitě zahájit rozcvičování prstů. Jedině včasná intenzivní rehabilitace zabrání opětovnému tvoření srůstů..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden