Moje sladké tajemství

Dávejte si pozor na signály těla

Že něco není v pořádku, můžete zjistit třeba podle očí, nohou nebo úst.

Nic se neděje bezdůvodně. Pokud vám na vašem vnitřním semaforu bliká červená, rozhodně ji neignorujte. Váš organismus pravděpodobně řeší nějaký problém.

V  lidském životě je naprosto běžné, že vás sem tam zabolí ruka, noha, ale i další části těla. Problém ovšem nastává, pokud vás tato bolest z nevysvětlitelných důvodů nepřechází ani po dvou a více dnech. Pak je namístě vyhledat lékaře. Na co si dát pozor?

Suché oči mohou být problém.

Suché oči

Je známé, že oči dokáže vysušit dlouhé sledování televize, hodiny strávené před počítačem, ale i větší množství alkoholu nebo chladné, suché a větrné počasí.

Věděla jste ale, že je mohou vysušovat i některé léky jako třeba antidepresiva? A co víc, za tímto problémem může být i zvýšená činnost štítné žlázy.

Červené oči

Tento problém mají nejčastěji na svědomí pylové alergie, zejména na jaře a v létě, které doprovází i pálení či slzení. Načervenalé oči ale mohou prozrazovat i nedostatek spánku, nepřiměřeně dlouhé sledování monitoru počítače a také záněty spojivek způsobené bakteriemi, viry nebo kvasinkami.

Bolavé koutky úst

Koutky často praskají při neustálém olizování rtů nebo ve větrném a suchém počasí. Dalším viníkem ale může být i nedostatek živin, zejména železa, vitaminů A a C nebo vitaminů skupiny B.

Praskání koutků může naznačovat také plísňovou infekci způsobenou kvasinkami, jako je monoliáza neboli moučnivka, která se projevuje i lehce viditelným začervenáním okolo rány.

Opuchlé rty

Otoky na různých částech těla jsou varovným signálem zejména v případě Crohnovy choroby. Zápalové onemocnění trávicí soustavy může postihovat kteroukoli část trávicího traktu, i dutinu ústní. V takovém případě na nic nečekejte a jděte k lékaři.

Krvácející dásně

Bakterie ukryté v mezizubních prostorách uvolňují kyselinu, která dráždí dásně a způsobuje jejich krvácení. Množí se zejména ve stresovém období nebo při hormonálních změnách. Kromě toho se na tomto problému může podílet i zhoršená imunita či jiné nemoci.

Svalové křeče

Křeče často způsobuje dlouhodobé stání nebo sezení v jedné poloze. Pociťovat je ale můžete i poté, co jste celý den strávila na vysokých podpatcích. I proto se doporučuje se po těchto aktivitách pořádně protáhnout. Dalším důvodem pak může být dehydratace nebo nedostatek hořčíku.

Studené ruce

Špatnou cirkulaci krve v rukách způsobují zúžené krevní cévy zapříčiněné nervovým systémem, který takto reaguje na stres, strach a nervozitu. Někteří lidé ale mohou mít ruce chladnější, i když jsou v klidu.

Může to souviset s pomalejší cirkulací krve. Nedostatečné prokrvení těla může být jedním ze symptomů srdečně-cévních onemocnění. Příčin může být vícero – antikoncepce, stres, zúžené cévy, hypertenze, anémie a další.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden