Moje chvilka pohody

Dozrávají jahody

Zahrada kvete, voní a dává první úrodu. Zároveň je ale ještě možné řadu druhů zeleniny i květin vysít pro pozdní sklizeň.


Dozrát stihne v červnu vysetá mrkev, černá ředkev a červená řepa, keříčkový fazol, rané kedlubny. Vysít či vysazovat můžete také zelí, růžičkovou kapustu a pórek. Stále je také možné vysévat saláty.


1. Rychle rostoucí rajčata vyvazujte k tyčkám. Pokud nemáte spirálovité kovové tyčky, které rostliny obtáčí s malou pomocí samy.


2. Důsledně vylamujte postranní výhony. Rostlinu oslabují a snižují úrodu plodů. Keříčkové odrůdy se naopak nevylamují! Nezapomínejte na hnojení organickým hnojivem určeným pro plodovou zeleninu.


3. Také papriky pečlivě vyvazujte, nebo celou řádku zpevněte pomocí natažených provázků ve spodní i horní části rostlin. Rostliny totiž narůstají do značných rozměrů a nasazují velké množství plodů.


Hrozí pak jejich polámání, neboť výhony paprik, které se nevylamují, jsou přirozeně křehké.


4. Brambory v průběhu června přihrňte zeminou, aby byla úroda co největší. Pozor na plíseň bramborovou. Projevuje se šedočernými skvrnami na natích a později i na bramborách, které značně znehodnocuje.


5. Preventivně proto nepřehnojujte brambory dusíkem a včas je ošetřete měďnatým fungicidem. Mandelinku bramborovou, která okusuje natě, z malých ploch snadno ručně sesbíráte. Proti háďátku bramborovému pomáhá střídání záhonu a také výsadba aksamitníku.


6. Dozrávající jahody podložte mulčovací kůrou, slámou nebo fólií, tím je ochráníte před uhníváním. Když se přece jen nějaké shnilé plody objeví, co nejdříve je odstraňte. . Jahodníky nehnojte ani neokopávejte.


7. Trvalky, které pokvetou v létě pravidelně přihnojujte. Vysazujte nové výhonky popínavých růží. Také nastává výsadba rododendronů, azalek, jiřin a mečíků


8. Ovocné stromy přihnojujte organickými hnojivy, případně hnojivy na listy, a kypřete půdu kolem kmenů, aby se vzduch lépe dostal ke kořenům. U jabloní a hrušní zkontrolujte, kolik mají nasazeno plodů. Přednostně odstraňujte menší a poškozené kousky.


Na jabloních se objevují vlky, výhony vyrůstající kolmo vzhůru. Berou stromu sílu, zastiňují zrající plody a bývají napadené mšicemi. Je dobré je vylamovat.


9. Vysaďte na záhony předpěstované sazenice okurek nakládaček. Nastal pro ně ideální čas.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden