Drobenkový koláč

Suroviny:


  • 300 g jahod

  • 100 g cukru

  • 1 lžíce škrobu

  • 200 g mouky polohrubé

  • 200 g mouky hrubé

  • půl balíčku kypřicího prášku do pečiva

  • 180 g cukru krupice

  • 1 vejce

  • 250 ml podmáslí

  • 125 ml oleje


Na drobenku:

  • 250 g mouky hrubé

  • 100 g másla

  • 250 g cukru krupice


Postup:

Jahody nakrájíme, prosypeme cukrem a škrobem, aby pustily šťávu. Všechnu mouku prosejeme s práškem do pečiva. V míse utřeme cukr a vejce, vsypeme prosátou mouku a vlijeme podmáslí a olej. Zpracujeme měkké těsto.

Plech vymastíme a vyložíme pečicím papírem; poté na něj rovnoměrně rozestřeme těsto. Pokryjeme jahodami. Troubu předehřejeme na 220 ˚C, horkovzdušnou na 200 ˚C. Do mísy mezitím vsypeme suroviny na drobenku a propracujeme pomocí prstů. Drobenkou rovnoměrně posypeme koláč.

Plech vložíme na prostřední mřížku v troubě a pečeme 30–45 minut (podle výkonnosti trouby), nebo dokud drobenka nezezlátne. Jak na tom těsto je, poznáme tak, že do něj píchneme špejlí – když na ní neulpí vlhké drobečky, je koláč hotový. Skvěle chutná teplý, vlažný i studený.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden