Moje chvilka pohody

Dvojité vidění není žádná legrace

Spíš než na poruchu zraku ukazuje na potíže mozku. A může to být příznak závažného celkového onemocnění.

Pokud zničehonic vidíte dvojmo a rozhodně jste si nedali nic ostřejšího na zahřátí, může to signalizovat nádor mozku, mozkovou mrtvici, roztroušenou sklerózu nebo jiné onemocnění nervového systému. Dvojité vidění někdy doprovází i úrazy hlavy.

Plíživě, nebo náhle

Vidění dvojmo nastupuje buď plíživě, nebo se projeví náhle. V obou případech si uvědomíte, že nedokážete to, na co se díváte, správně zaostřit. Porucha může postihnout obě oči, či jen jedno, což zjistíte jejich střídavým zakrytím.

Pokud začíná plíživě, pak se pomalu, ale vytrvale zhoršuje. Bývá to následek např. cukrovky nebo mozkových nádorů. Už proto byste dvojité vidění měli brát jako varování a nechat se důkladně vyšetřit.

Přetíženost a únava

Pokud vás přepadne únava tak velká, že vidíte dvojitě, pak to ukazuje na celkově slabou kondici a pravděpodobně další onemocnění. Může to být třeba chronický nedostatek vitaminu B12 čili kyseliny listové a porucha vstřebávání tohoto vitaminu ve střevě.

Autoimunitní porucha

Opakované stavy vyčerpání a nedoléčené infekce mohou vyvolat poruchu imunitního systému, který napadá nervy a oslabuje je. Může to postihnout i oční nervy, což vede k potížím se zaostřením jasného obrazu. Typické je, že pokud si odpočinete a cítíte se lépe, pak se vidění zlepšuje a naopak.

Záněty očnice

Při zánětech vedlejších nosních dutin může dojít k zanesení infekce do oka a vzniku otoků. Ty bolestivě tlačí a zároveň omezují pohyblivost oka, jež může vést k dvojímu vidění. Naštěstí se tyto infekce dají obvykle rychle zvládnout léky.

Problém v hlavě

Náhlé dvojité vidění někdy provází i mrtvici. Objevuje se v případě, že je postižená část mozku odpovědná za správnou funkci některého ze svalů, které hýbou okem.

Otrava z jídla

Pokud se u vás dvojité vidění objeví po konzumaci domácích konzerv, masových, zeleninových i ovocných, pak může jít o otravu botulotoxinem. Rychle vyhledejte lékaře.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden