Můj kousek štěstí

Dýní proti infarktu a angině pectoris

Lidé, kteří trpí ischemickou chorobou srdeční (angina pectoris nebo infarkt myokardu), by měli jíst dýni nejméně třikrát týdně. Dýně působí také v ledvinách jako slabé diuretikum, podporuje tvorbu moči a vylučování tekutin z těla.

Díky bohatému obsahu alkalizujících minerálních solí dužina dýně neutralizuje nadbytek žaludeční kyseliny a na sliznici žaludku má změkčující a ochranný účinek. Konzumace dýně, zejména mixované s kravským nebo sójovým mlékem, se předepisuje při nadbytku žaludeční kyseliny, při poruchách trávení, pálení žáhy a v případech žaludečních a dvanácterníkových vředů. Vláknina dýně je rozpustná a působí jako mírné projímadlo, které nedráždí střeva.

Má největší protirakovinné účinky

Dýně a brukvovitá zelenina jsou potravinami s nejvyšším protirakovinným účinkem. Dýně obsahuje tři nejúčinnější látky rostlinného původu, u kterých byl prokázán antikarcinogenní účinek: betakaroten, vitamin C a vlákninu. Jak správně připravit dýni na vaření, aby si uchovala nejpříznivější účinky? Poté, co dýni rozkrájíte na přiměřeně velké části, lžící zbavte dužinu semen a odstraňte vláknitý střed. Oloupejte kůru. Podle potřeby ji rozkrájejte na menší kousky. Pečená dýně se rozkrojí na půlky nebo na více kusů a peče se v troubě do zlatohněda.

Podává se s medem nebo s ovocem.

Vařená dýně se používá do polévek nebo se přidává k dušenému masu. Pokud si chcete vytvořit pyré, tak dýni po uvaření rozmixuje s kravským nebo sójovým mlékem. Podle chuti se může osladit, a to nejlépe medem. Chybí ji přesně to, co ohrožuje srdce Jedinečná hodnota dýně je dána nejen látkami, které obsahuje, nýbrž i látkami, které v ní chybí. Patří k potravinám s nejnižším obsahem tuku a sodíku, látek ohrožujících srdce. Poměr živin v dýni je dost nízký: málo sacharidů, ještě méně proteinů a skoro žádné tuky. Na druhé straně vyniká množstvím betakarotenu (provitaminu A) a minerálů jako draslík a vápník. Obsahuje velké množství rozpustné vlákniny, díky níž má schopnost zahánět hlad. Jelikož dýně obsahuje velmi málo sodíku a hodně draslíku, pomáhá snižovat krevní tlak a brání tvorbě krevních sraženin v arteriích. Lidé s hypertenzí mohou dýni jíst každý den v jakékoliv formě, ale neměli by ji solit, protože by tím snížili její účinky. Je též dobré celý jeden den jíst pouze rozmixovanou dýni.

Semínka léčí deprese a hubí roupy

Z dýně se využívají také semínka, která jsou bohatá na zinek, fosfor a další minerály, vitamíny E, A, D a B. Působí jako antidepresivum (nesmí se však kombinovat s jinými antidepresivy). Působí proti hlístům, roupům a škrkavkám v trávicím traktu. Snižují nutkání na močení, mají tedy pozitivní vliv na svalstvo močového měchýře. Olej z dýňových semínek obnovuje a stabilizuje funkci jater - zabraňuje cirhóze jater, působí proti zácpě, zamezuje padání vlasů a lámání nehtů. Regeneruje tkáně při ekzémech, lupénce či dermatitidách..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden