Gratinované brambory

Jednoduchý recept na vynikající zapékané brambory ve smetanovo-sýrové omáčce.

Příprava: 60 minut

Náročnost: *

Cena za porci: 30 Kč

Suroviny na 4 porce

- 1,2 kg brambor

- 400 ml mléka

- 400 ml smetany ke šlehání

- 3 stroužky česneku

- 120 g strouhaného čedaru

- 50 g strouhaného parmezánu

- máslo

- sůl, pepř

- muškátový oříšek

Postup

1. Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Do hrnce nalijte smetanu a mléko, přidejte celé stroužky česneku a přiveďte k varu. Přidejte plátky brambor a nechte tři minuty probublávat.

2. Brambory vyndejte. Polovinu jich naskládejte do pekáčku a zasypte polovinou sýra. Dejte opět vrstvu brambor.

3. Z mléka a smetany vyndejte česnek a naběračkou brambory lehce zalijte. Posypte sýrem. Pečte při 190 ºC asi 40 minut.

reklama
reklama