Moje sladké tajemství

Heřmánek je něžná bylinka vhodná i pro malé děti

Ještě pár dnů a máme tu krásný květen. Tento měsíc je nejen časem lásky, ale také obdobím sběru léčivých bylinek. My si teď povíme něco o heřmánku, který má téměř univerzální použití v domácí léčbě.

Oblíbený heřmánek pravý by rozhodně neměl chybět v žádné domácnosti. V současné době je to snad nejvíce prozkoumaná léčivá bylinka vůbec.

Proto víme, že obsahuje 109 účinných látek a je docela dobře možné, že to není konečné číslo. Heřmánek se tak může pyšnit tím, že se uplatní téměř v každém oboru přírodního léčitelství.

Osvědčil se při celé řadě potíží

Znali jej již staří Egypťané, kteří si jej spojovali se Sluncem. Téměř zázračné účinky mu přisuzovaly i skandinávské národy a Řekové a Indové se k němu obraceli jako k bylince, která se osvědčila při léčení řady zdravotních potíží.

Ani v našich končinách není heřmánek žádnou vzácností. Jedná se o nenáročnou jednoletou nebo ozimou rostlinu, která je charakteristická svými drobnými žlutobílými květy. Najdete jej v nižších polohách i na úpatí hor u cest, na rumištích, úhorech nebo jetelištích.

Má protizánětlivé a hojivé účinky

V domácí léčbě se používají květy heřmánku, které by se měly sbírat ihned po rozkvětu na počátku května a dají se použít v čerstvé formě, například pro přípravu čaje, nebo si je můžete nasušit do zásoby. Heřmánek je bylinka, která má mnohostranné využití.

Je známý především svými protizánětlivými, hojivými, zklidňujícími, dezinfekčními a protialergickými účinky. Navíc se hodí i k léčbě úplně malých dětí, a to především ve formě čaje či různých koupelí nebo mastí. K vnitřnímu užití je vhodný zejména při trávicích obtížích, jako je nadýmání, bolesti břicha a žaludku.

Skvělý při rýmě a nachlazení

Rovněž se užívá ke zklidnění a léčbě dýchacího ústrojí, především při nachlazení, rýmě a kašli. Tím nejjednodušším způsobem, jak zařadit heřmánek do své domácí lékárny, je popíjení heřmánkového čaje.

Jeho příprava je velice jednoduchá. Nasypte 1 čajovou lžičku sušených květů do hrnku a tu zalijte šálkem vroucí vody. Nechte 15 minut louhovat, pak sceďte. Denně byste měli vypít 3 šálky tohoto čaje.

Oblíbená žaludeční směs

Pokud vás trápí podrážděný žaludek, smíchejte po 1 dílu květů heřmánku s mátou a meduňkou, pak 1 lžíci této směsi zalijte horkou, ne však vroucí, vodou a nechte 10 minut louhovat a sceďte. V případě potíží s trávením pijte 3x denně.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden