Můj čas na kafíčko

Heřmánek léčí od hlavy až k patě

Pokud se vám špatně hojí jizvy, oči máte co chvíli plné ječných zrn a trpíte na záněty a koliky, vsaďte na heřmánek. Ať už ve formě čaje, koupele, kloktadla, obkladů či mastí.

Heřmánek pravý neboli lékařský, je jednoletá léčivá bylinka, která dorůstá do výšky až 50 cm, roste běžně na polích a na lesních lukách . Kvete od června do srpna.

5 okruhů, kdy heřmánek pomáhá:  

1. Heřmánek je ceněný obzvlášť pro svůj vysoký obsah modré silice. Nejčastější formy heřmánku používané v léčitelství jsou heřmánkové čaje, koupele, kloktadla, obklady, masti nebo nejrůznější tinktury. Vnitřní užívání je příznivé pro nervový systém, pomáhá při stresu, nadýmání, kolikách a žaludečních potížích, uvolňuje křeče a je účinný na kašel, nachlazení a záněty. Ženy určitě ocení jeho tlumící účinky při bolestivé menstruaci či jako pomoc při jejich poruchách.

2. Na záněty mandlí, hrtanu či dutiny ústní pomáhá kloktání heřmánku nebo pití vlažného čaje, ten má totiž protizánětlivé a desinfekční účinky. Rychle se zlepší i rýma a katar vedlejších dutin, budeme-li vdechovat heřmánkové páry. Při zánětech spojivek nebo tzv. ječném zrnu pomohou zase obklady na oči, další využití obkladů je vhodné například na špatně hojící se rány. Natáhli jste si při sportu sval? Pak ho důkladně promasírujte heřmánkovým olejem. Koupele i obklady z heřmánku jsou skvělou pomocí při spáleninách, kožních vyrážkách či hemoroidech a ještě ke všemu zabraňují tvorbě jizev.

3. Heřmánek pomáhá při nadýmání, průjmu, vyrážkách, bolestech žaludku, při poruchách menstruace, vynechání měsíčků a různých jiných bolestech břicha, při nespavosti, horečce, bolesti ran a zubů. Heřmánek ulehčuje stolici, ale nemá projímavé účinky. Je vhodný při léčbě hemoroidů, zevně zevně lze zase použít heřmánkovou mast, která je vhodná i při léčbě všech ran.

4. Napomáhá pocení, mírní křeče a zklidňuje, působí protizánětlivě a dezinfikuje, především sliznici. Zevně se heřmánek používá na obklady a oplachy při zanícených očích při zánětu spojivek, při svrbění a mokvavých kožních vyrážkách, na kloktání při bolesti zubů a na umývání ran.

5. Využití heřmánku není pouze v léčitelství, nálevem lze například oplachovat vlasy, čímž docílíte jejich lesklosti, pevnosti a zesvětlení. Pleťové vody jsou zase dobré k ošetření suché a vrásčité kůže. Nálevem můžete také zvýšit rostlinkám jejich kondici, mladé semenáčky postříkejte vychladlým odvarem z heřmánku, ochráníte je tak před tzv. padáním semenáčků. Navíc pokud přelijete tímto nálevem také kompost, uzraje vám o hodně rychleji.

Kdy sklízet Květy

sbírejte s 2 cm dlouhými stopkami, za suchého počasí asi 3.-5. den po rozkvětu. Dávejte pozor na záměnu s podobně vypadajícími druhy rmenu, ty poznáte podle toho, že mají ploché lůžko a nemají typickou příjemnou vůni heřmánku. Je nejlepší sušit je co nejrychleji v rovnoměrných vrstvách na sítu či papíře, při teplotě do 40 °C. Usušené skladujte na chladném a suchém místě.   S heřmánkem opatrně! Obzvláště alergici by si na něj měli dávat pozor, jednak sice působí protialergicky, ale na druhé straně je i alergenem. Heřmánkem se dá i předávkovat, v takovémto případě se může objevit dávení a nevolnost. Heřmánek můžete při křečích, průjmech, kolikách či špatně hojících se ranách podávat i svým zvířecím miláčkům.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden