Italský koláč se špenátem

Suroviny na 8 porcí:

1 cibule

1 lžíce másla

2 stroužky česneku

800 g mraženého listového špenátu

180 g zakysané smetany (15%)

200 g sýru typu pecorino

2 balení slaného křehkého těsta (po 270 g)

4 lžíce strouhanky

3 natvrdo uvařená vejce

1 vejce na potření

čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek

sůl

čerstvě namletý pepř

Postup:

Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle a přidáme nakrájený česnek. Vsypeme spařený a okapaný špenát a necháme krátce povařit, jen aby zavadl. Vmícháme smetanu a navrch nastrouháme sýr. Dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem. Troubu předehřejeme na 200 °C. Rozválíme jednu dávku těsta a vyložíme jím dno stěny otevírací koláčové formy o průměru 25 cm. Vidličkou propícháme dno a rovnoměrně posypeme strouhankou.

Do formy dáme špenátovou náplň a vmáčkneme do ní uvařená oloupaná vajíčka. Vnitřní stranu těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a přiklopíme pokličkou z druhé části těsta, do které jsme uprostřed vykrojili asi 2cm otvor. Okraje důkladně spojíme, povrch koláče případně ozdobíme vykrájenými kousky ze zbylého těsta, vše potřete vajíčkem a koláč pečeme asi 30 až 40 minut dozlatova.

reklama
reklama