Moje šťastná hvězda

Jak mít zdravé a krásné zuby?

Zuby jsou naší velkou vizitkou. Avšak ne každý se pyšní dokonalým chrupem. Jak postupovat, aby byl váš úsměv už navždy bez jediné chybičky?


Důkladné čištění 2krát denně měkkým kartáčkem a péče o mezizubní prostory a jazyk jsou naprosto nezbytné, stejně tak jako pravidelné návštěvy zubaře a dentální hygieny. Je toho ale ještě mnohem víc, co můžete pro své zuby udělat.


Jaké potraviny vyloučit?


Cukry mají velký podíl na tvorbě kazů, jsou to ale hlavně kyseliny, které našemu chrupu škodí. Vyhýbejte se proto dlouhodobé konzumaci ovoce s vysokým obsahem vitaminu C, jako jsou citrusy. To samé platí i pro zavařované okurky.


Co naopak zařadit?


Výzkumy ukazují, že zelený a černý čaj zpomalují růst bakterií, jejich vyplachováním se navíc zbavíte i plaku. Nezapomínejte ani na dostatečný přísun vápníku.


Ten najdete v brokolici, květáku, sezamových semínkách, vlašských ořeších a mléčných výrobcích. Jezte také jablka, ta jsou sice kyselá a obsahují cukry, zároveň ale mají dostatek vody a především vlákniny.


Pomohou bylinky i kokosový olej


Už naši dávní předci věděli, že na zdravé zuby nejvíce pomáhá hřebíček. Ten má totiž antibakteriální a antiseptické účinky, zbavuje dásně zánětu, a navíc ještě osvěžuje dech. Stačí jen dva kousky po dobu několika minut žvýkat.


Na krásný a zdravý chrup také pomáhá kokosový olej. Jednu lžičku převalujte v ústech alespoň 5 minut. Olej vytahuje toxiny nejen z ústní dutiny, ale také z těla, navíc zoubky přirozeně vybělí.


Jako prevenci před záněty a usazováním zubního kamene se doporučují odvary ze šalvěje lékařské, heřmánku, jitrocele a tymiánu.


Udělejte si čistě přírodní pastu


Vyzkoušejte třeba skořicovou. Připravte si 2 lžíce kokosového oleje, 1 lžičku jedlé sody, špetku mleté skořice, 2 kapky tea tree oleje a 2 kapky esenciálního skořicového oleje. Všechny suroviny smíchejte dohromady a přelijte do kelímku.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden