Moje chvilka pohody

Jak na problematické chování psa?

Stejně jako děti a dospělí, tak i psi mají řadu „zlozvyků“. Pokud jste nežádoucímu chování nedokázali předejít včas, poradíme vám, jak jej co nejlépe odstranit, když už je „na světě“.

Každý pes je osobnost a podle toho se taky chová. Jsou plemena, která jsou od přírody přítulná a mírumilovná, ale pak jsou tu plemena lovecká, hlídací, pastevecká, nebo bojovná, které mají jistou dávku agresivity v krvi.

Ta se často projevuje vrčením, kousáním, skákáním nebo štěkáním. S agresivním chováním psa se nejlépe vyrovnáte prevencí, tedy důsledným a pravidelným výcvikem od štěněčího věku. Pokud však budete dostatečně důslední a trpěliví, nemusíte házet flintu do žita, ani když už je pes dospělý a nějaké ty „zlozvyky“ si vypěstoval.

1 Kousání je běžnou formou psí komunikace, ale ve společnosti lidí je třeba mít ho pod kontrolou. Obemknutí ruky psí tlamou bez použití zubů znamená přátelský pozdrav. Pokud však ucítíte stisk zubů, je to už forma agrese, proti které je nutné zakročit.

Psovi musíte dát jasně najevo, že je toto chování nežádoucí. Jako cvik se doporučuje pokárat ho, přidržet mu zavřenou tlamu a odstrčit ho s povelem „fuj“ nebo „nesmíš“ (rozdíly mezi těmito povely a způsob, jak je psa naučit, najdete v levém sloupci).

2 Velmi častým „zlozvykem“ u psů je žebrání. Prosebným pohledem a snaživě zvednutými tlapkami si psi často opatří kus „žvance“ navíc. Stačí, když jednou povolíte a psovi dáte jídlo do stolu, a je zaděláno na problém.

Odnaučit psa žebrání lze následovně: nikdy nedávejte vy ani ostatní psovi jídlo od stolu, prosebný pohled ignorujte, pokud na vás skáče, zavelte „nesmíš“, než budete stolovat, tak psa nakrmte nebo mu alespoň dejte pamlsek a pošlete ho do pelechu.

3 Štěkání a vytí je pro psy přirozené, ale někdy tím obtěžují vás i okolí. Když pes nadměrně štěká, je důležité nejprve zjistit příčinu. Pokud štěká, když je doma sám, pravděpodobně se nudí. Zkuste mu nechat v misce nějaké pamlsky, hračky nebo puštěné rádio.

Pokud štěká ve vaší přítomnosti, musíte ho naučit uposlechnout příkaz „ticho“. Jak na to, se dočtete dole na stránce.

4 Mnoho páníčků řeší také problém, kdy psi žvýkají a okousávají věci a ničí nábytek v bytě. Většinou to dělají hlavně štěňata a mladí psi, ale někdy trpí tímto „zlozvykem“ i psi dospělí. Aby neokousávali nábytek nebo vaše boty, pořiďte psovi vhodnou žvýkací hračku nebo kost, která ho zabaví na dlouhé hodiny.

Když si všimnete, že bere do tlamy pantofle nebo jiný nevhodný předmět, okamžitě mu ho vezměte a řekněte „fuj“. Co se týče okusování nábytku, vyzkoušet můžete třeba speciální sprej proti okusování nábytku a předmětů (zakoupíte ho v chovatelských potřebách), který obsahuje přírodní hořké látky, které jsou psovi nepříjemné.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden