Moje chvilka pohody

Jak odhalit kvasinkovou infekci u psa?

Pokud má pes podrážděnou pokožku, často se škrábe a trochu zapáchá, je možné, že se na jeho kůži přemnožily kvasinky.

Pro psa je tato infekce velice nepříjemná a může signalizovat skryté problémy. Jak se kvasinky projevují?

Změny barvy a struktury kůže

Nejvýraznějším příznakem jsou změny vzhledu pokožky. V prvních stádiích infekce se kůže může zbarvit dorůžova nebo dočervena. Při delší infekci je kůže tuhá a šedivá až černá v důsledku dlouhodobého dráždění a ukládání pigmentu do kůže. Kvasinkovou infekci často doprovází i ztráta srsti, ale také velmi mastná nebo olejnatá kůže nebo naopak suchá, šupinatá pokožka.

Třepání hlavou

Uši jsou oblastí, kterou kvasinky přímo milují. Pes se bude snažit ulevit svědění třepáním, otíráním uší o podložku, škrabáním uší packou a při těžkých infekcích náklonem hlavy na stranu.

Olizovaní

Někteří psi si snaží ulevit přílišným olizováním postižené části těla.

Zápach

Je jedním z nejčastějších příznaků, ať už se kvasinky usídlily kdekoliv. Někdo tvrdí, že kvasinková infekce na kůži a v uších zapáchá jako chipsy nebo má nasládlý odér. V každém případě je důležité nechat psa důsledně vyšetřit u veterináře.

Slintání

Infekce dutiny ústní je poměrně vzácná. Způsobuje nadměrné slinění, bolestivost a problémy s příjmem potravy. Přílišné slinění může signalizovat i jiná onemocnění uvnitř tlamy, například zánět zubu nebo alergickou reakci po hmyzím bodnutí. V každém případě vyhledejte veterináře.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden