Moje sladké tajemství

Jak zabránit zánětům močových cest?

Domácí léčbu zahajte co nejdříve, pomáhají brusinky, jablka i bylinkové čaje.

Podle statistik na zánět močových cest trpí ženy osmkrát víc než muži. Pálení a řezání při močení se bohužel často vrací. Jaké jsou příčiny a jak nemoci předejít?

Zánět vzniká tehdy, když bakterie naruší obranyschopnost močových cest, rozmnoží se a způsobí infekci. Důvodem, proč na něj trpí více ženy, je kratší močová trubice a blízkost konečníku.

Nemoc se projevuje pálením a řezáním při močení, častým nutkáním k močení, bolestí v oblasti pánevního dna a zapáchající močí. Zpravidla se zánět vyřeší antibiotiky, která je potřeba začít brát včas, protože by se nemoc mohla rozšířit do ledvin.

Pokud samoléčba nezabere do tří dnů, zajděte k lékaři. I když je močení bolestivé, je potřeba hodně pít. Naředěná moč pak méně pálí, nedráždí močové cesty a nedá prostor k šíření bakterií.

Brusinky a jablka

Jako prevence jsou účinné brusinky a extrakty z brusnice. Pomáhá také sacharid D-manóza, který se nachází v hruškách, jablkách a kvasných produktech.

V kombinaci s brusinkami je účinek této látky zdvojnásobený, protože je díky nim chráněna sliznice močového měchýře proti ulpívání bakterií.

Vhodné je do jídelníčku zařadit močopudné potraviny jako okurku, celer a petržel. Jestliže vás močení bolí, vypijte sklenici vody s jedlou sodou, která trochu zneutralizuje moč.

Štěstí přeje připraveným

Jak zánět vzniká, už víme, kdy k němu ale dochází nejčastěji? Asi vás jako první napadne prochladnutí. Nastydnutí pánve opravdu může připravit živnou půdu pro bakterie.

Příliš těsné prádlo zase drží v intimních partiích vlhkost, která podporuje růst mikroorganismů. Vsaďte tedy na bavlněné kalhotky, které nemají tendence se nikam posouvat a tím přenášet bakterie.

Po koupání také nenoste mokré plavky. Ideálně se osprchujte a převlečte do suchého. Pokud nemíváte během dne pocit žízně a méně pijete, tělo nedokáže z těla účinně vyplavit všechny škodlivé látky včetně bakterií.

Stejný problém nastává, když dlouho zadržujete moč. Co se sexu týče, doporučuje se dojít se preventivně vymočit a pak vysprchovat. Vyplatí se používat speciální intimní mýdla, která mají neutrální pH a nijak nedráždí.

Pokud se zánět objevuje více než třikrát do roka, máte co do činění s chronickým onemocněním. O to důsledněji byste měla dodržovat výše uvedená pravidla.

Domácí bylinkový čaj

Kromě léků pomohou i bylinky, doporučují se nálevy, čaje a extrakty. Pokud byste si chtěla připravit vlastní urologický čaj, smíchejte 30 g třapatky, 50 g mochny husí, 30 g zlatobýlu, 20 g řebříčku, 20 g dubové kůry, 20 g listů řeřichy potočnice.

Do většího hrnku dejte dvě lžíce směsi, přelijte 500 ml vroucí vody a nechte louhovat 15 minut. Čaj popíjejte průběžně během dne. Na zánět příznivě působí i přeslička rolní, rdesno a zelená petrželka.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden