Je kokosový olej lepší než olivový?

Kokos je vynikající potravina pro lidi, kteří nemohou mléko, je jeho vhodnou náhradou. Kokosová voda má podobné složení jako plazma.

Kokos je velmi výživný a bohatý na vlákninu, vitamíny a minerály. Odedávna se používá v tradiční medicíně zejména na ostrovech v Tichomoří. Je jedním z nejužívanějších tradičních prostředků místních šamanů. Obzvlášť používaný je kokosový olej, který se je považován za všelék. Používá se k léčení zánětů, astma, plešatosti, bronchitidy, popálenin, nachlazení, zácpy, kašle, ledvinových kamenů, podvýživy, bolesti zubů a žaludečních problémů. Kokosová voda má složení skoro stejné jako plazma a proto se za války používala jako transfúze a zdroj plazmy pro zraněné vojáky. Je velmi osvěžující a výživná. Povzbuzuje metabolismus a krevní oběh. Na Bali se pije spolu s troškou chilli a limetkové šťávy jako životabudič.

Jako mateřské mléko

Kokosový olej můžeme použít na vaření, přidávat do salátů, jako kondicionér na vlasy, můžeme jím i léčit drobná poranění. Jeho účinky na zdraví jsou rozsáhlé, za většinu z nich však mohou jeho antibakteriální vlastnosti. Pomáhá proti akné, oparům, kvasinkám, kožním plísním a funguje částečně i jako deodorant proti zápachu. Příznivé účinky má kokosový olej na zuby, protože hubí škodlivé bakterie, snižuje tvorbu plaku a zubního kamene a omezuje tvorbu aftů. Zhruba polovina kokosového oleje je tvořena kyselinou laurovou, která je v mateřském mléce, a tělo ji umí dobře využívat. Nemalou výhodou je to, že prospěšné bakterie v lidském těle jsou na antibakteriální účinky kyseliny laurové imunní, a proto ničí jen ty škodlivé. Kokosový olej je považován za jeden z nejkvalitnějších tuků ve studené i teplé kuchyni. Nepřipaluje se a je stabilní i nad 200 °C, proto se hodí - na rozdíl od olivového oleje - i na smažení.   .

reklama
reklama