Moje chvilka pohody

Jeho sebevražda byla vysvobozením?

Valná většina zločinů je spáchána buď pod vlivem alkoholu nebo drog. To ale nejsou jediné závislosti, které dokáží zničit život. Mně do života zasáhlo gamblerství.

Dnes a denně se dočítáme, co zla napáchají různé závislosti. Většinou se jedná o lidi, kteří své zločiny spáchali pod vlivem alkoholu nebo drog. Dnes už se i děti ve škole učí, že se mají vyhýbat drogám a alkoholu. O tom, co s životem může udělat závislost na hazardním hráčství, se ví jen málo. Já ale s takovým člověkem žila, a nakonec o něj i přišla.

Hraní propadl napoprvé

S přítelem jsem se seznámila už jako mladá. On pracoval jako technik v zemědělské družstvu a já jako učitelka v mateřské škole. O tom, že je závislý na hazardu jsem dlouho nevěděla. Ono to také před revolucí ani nebylo příliš běžné. Možná tak mariáš v hospodě za pár korun.

I ten můj Milan samozřejmě miloval. S automaty se seznámil později. „Nezajdeme do herny, je to skvělý relax,“ nabídl mu jednou kolega z práce to byl začátek Milanova konce. Hned napoprvé vyhrál deset tisíc.

Od vítězství k prohře!

Brzy se rozehrál tak, že to bylo neúnosné a musel se jít léčit. Byl totiž schopen sedět v herně nonstop, dokonce začal zanedbávat i práci. O tom, že často nepřišel na noc domů už ani nemluvím. Od té doby byl v léčebně několikrát. Jednou dokonce na příkaz soudu. U nich v práci se začaly ztrácet peníze.

Nakonec vedoucí zavolal policii a ta brzy odhalila to, čeho jsem se bála. Za krádežemi stál můj Milan. Když se vrátil, byl jako vyměněný. „Maruško, já už se napravil. Chtěl bych si tě vzít a uděláme si miminko,“ škemral a vypadal, že to myslí vážně.

Já si ale chtěla být jistá. „Víš co, Milane, když to ustojíš, tak ti slibuji, že do roka a do dne bude svatba a pak dítě, souhlasíš?“ navrhla jsem.

Měla jsem to tušit?

A tak Milan docházel na terapie, pracoval a vše bylo v pohodě. Bohužel se své vášně vzdát nedokázal. A mě dlouho nedocházelo, proč je čím dál nervóznější a zároveň lhostejnější ke všemu. Asi jsem si myslela, že bojuje se svými démony a právě proto, že mu občas chybí, ztrácí náladu.

Jenže závislí jsou nejlepší lháři možná i proto, že svým lžím chtějí věřit především oni sami. Pokud se totiž takto nemocný člověk, protože to nemoc je, úplně neotevře a nepřestane se za sebe stydět, nepomůže mu ani sebelepší lékař.

Vzdala jsem se dítěte

Pozdě jsem zjistila, že Milan nejenže nesplatil dluh, který mu vznikl krádežemi v práci, ale ještě si začal půjčovat kde se dalo. Dokonce začal i víc pít. Asi nemohl vydržet sám se sebou. A pak jsem jednou přišla domů a našla tam dopis na rozloučenou. Naštěstí jsem přišla včas a zase ho odvezla rovnou do psychiatrické nemocnice.

Choval se, jako by mu na ničem nezáleželo, byl zmatený a ztracený. Pobyt jej ale opět zdravě nakopl a on zase získal určitou motivaci do života. Samozřejmě musel splácet dluhy, ale o zaměstnání nepřišel a v zásadě se zdálo, že se to dá ještě zvládnout. O svatbě jsme nemluvili.

Nevěděla jsem, co bych mu odpověděla. Nechtěla jsem ho ranit, ale do svatby se mi také nechtělo. A kdyby mělo přijít dítě, určitě by přišlo. Já se ale začala postupně smiřovat s tím, že dítě mít nebudu. Měla jsem dost starostí s Milanem.

Dluhy přede mnou tajil

Bohužel abstinence mu vydržela jen čtyři roky. Pak zase začal být divný. „Milane, co je s tebou?“ ptala jsem se. „Vůbec nic, Maruško, to se ti jen něco zdá a nepozoruj mě pořád,“ odbyl mě. Jenže přibyly další dluhy, jak jsem později zjistila. A půjčovali mu i lidé, kteří o jeho závislosti věděli.

Dostal i úvěry od bank, čímž si značně zkomplikoval situaci. Já ale ještě i v té chvíli věřila, že to dokáže zvládnout. Začala jsem se starat o finance, abych měla kontrolu, ale on to dokázal docela dobře obejít.

Gambleři prostě umějí vymyslet tisíc výmluv, jak z lidí vytáhnout peníze. Já jsem v tomto směru sice zůstávala neoblomná, ale okolí mu ochotně půjčovalo. Já se vše vždy dozvěděla až když jsem nemohla nic dělat.

Navrhl rozchod a zabil se

Jednoho dne za mnou přišel a rovnou vybalil: „Myslím, že bychom se měli rozejít. Nedokážu přestat hrát. Nechci ti dál ničit život a trápit tě. Topím se v dluzích a vše je jen má chyba,“ přiznal otevřeně a já souhlasila. Neměla jsem už sílu bojovat a stále se o něho bát. Nemohla jsem mu pomoci.

Po čtrnácti dnech u mě večer zazvonila policie a oznámili mi, že Milana našli mrtvého. Spáchal sebevraždu a nechal dopis na rozloučenou, v němž se omlouval a žádal nás o odpuštění. Jenomže to, že se někdo dobrovolně vzdá života, se nedá odpustit, na to si můžete jen časem zvyknout.

Zvykám si už pár týdnů a moc mi to nejde. Kdysi jsem věřila a byla plná nadějí. Nikdy by mě nenapadlo, že gamblerství je smrtelná nemoc duše, která zničí vše, co jí přijde do cesty.

Marie S. (59), Svitavy

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden