Můj kousek štěstí

Kdy je čas na dermatologa

Kdy je čas navštívit dermatologa?

Nechat si zkontrolovat znaménka na kůži je celkem jednoduché a rychlé, přesto to často lidé zanedbávají. Kůži je dobré prohlížet jednou měsíčně. Stanovte si jeden den v měsíci, kdy se budete vždy věnovat svému tělu, a řádně si celou pokožku prohlédnete a prohmatáte.

Zabere vám to jen pár minut. Pokud se pigmentové znaménko začne měnit, svědit, zvětšovat, krvácet a podobně, nečekejte na nic a objednejte se k dermatologovi. Při prohlížení si všímejte, zda je znaménko symetrické, jaké má ohraničení, barvu a průměr.

Zvláště pozorní buďte u znamének, která se svým vzhledem od ostatních odlišují. A jestliže máte různých znamének hodně, na jejich kontrolu asi sami stačit nebudete. Komu hrozí větší riziko? Existují určité rizikové faktory, které mohou mít vliv na rozvoj nádorového bujení.

Důležité je takové novotvary odhalit včas, kdy je nejvyšší šance na úplné uzdravení. Pokud patříte do takové rizikové skupiny, měli byste podstoupit preventivní návštěvu dermatologa, i když viditelně žádné změny nepozorujete.

Otestujte se Zjistěte, zda právě vy spadáte do rizikové skupiny, pomocí tohoto jednoduchého testu. Stačí odpovědět na následující otázky ANO nebo NE. Pokud je alespoň jedna vaše odpověď ANO, pak patříte do rizikové skupiny a měli byste se co nejdříve objednat k dermatologovi.

Prevence je vždy lepší než léčení. 1 V mé rodině má někdo melanom nebo jiný zhoubný kožní nádor. 2 V mé rodině je dědičné onemocnění spojené s výskytem nádorů. 3 Mám světlou pleť, na slunci se vždy spálím a neopálím se.

4 Mám na těle více než 50 pigmentových skvrn či znamének. 5 Mám na těle nějaké pigmentové znaménko, které se liší od ostatních (je asymetrické, nepravidelného tvaru, dvoubarevné, má průměr nad 5 mm).

6 Mám pigmentové znaménko od narození s průměrem větším než 1 cm. 7 Trpím onemocněním, které ovlivňuje můj imunitní systém (vrozená porucha imunity, získaná porucha imunity – HIV). 8 Užívám dlouhodobě léky, které imunitu snižují (kortikoidy, imunosupresiva, biologická léčba).

9 Jsem po transplantaci. 10 Dlouhodobě se vystavuji ultrafialovému záření (chodím do solária, pracuji/sportuji venku, pobýval/a jsem dlouhodobě v zemích s velkou intenzitou slunečního záření apod.

). .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden