Moje sladké tajemství

Když očista uší začíná škodit

Podle lékařů je na čištění uší nejlepší loket. Ano, čtete správně. Do uší bychom si totiž neměli vůbec nic strkat!

Lékaři s nadsázkou říkají, že ideální na čištění ucha je loket, čímž naznačují, že do ucha se nemá nic strkat. Pokud použijete tenký předmět, můžete ho zavést moc hluboko a poškodit bubínek či poškrábat zvukovod, což bolí. Větší předměty, nejčastěji „uchošťoury“, zase mohou maz natlačit hlouběji do zvukovodu a vytvořit z něj zátku.

Jak si čistit uši?

Je samozřejmě dobře si uši čistit, ale všeho moc škodí. Právě, když se nám vytvoří ona zátka, bakterie a viry z ušního mazu se rozšíří, a může dojít k nepříjemnému zánětu. Uši se čistí samy právě díky ušnímu mazu.

Je-li vše v pořádku a tohle samočištění funguje, tak na vás je jen to, abyste přebytky mazu, které se dostanou k ústí zvukovodu, odstranili. Stačí, když po umytí hlavy nebo sprše opatrně vytřete uši ručníkem nebo jednou týdně odstraníte maz z ústí zvukovodu.

Čištění lékařem

V ordinacích ORL vám mohou také vypláchnout a vyčistit uši odborně. Lze to spojit s preventivní kontrolou nebo s návštěvou v případě, že vás trápí svědění v uchu, hučení nebo máte pocit, že hůř slyšíte. Lékaři vyplachují uši vlažnou vodou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden