Moje sladké tajemství

Když se snažíte přejíst trápení

Také máte někdy dny, kdy byste všechny problémy nejradši zahnala jídlem? Sáhnout po něčem dobrém, abyste zapudila to své trápení. Pokud se ale z této činnosti stane pravidelnost, můžete spadnout do rutiny, která může vést k chorobnému přejídání.

Člověk si emočním přejídáním něco vynahrazuje nebo jídlem řeší problémy v práci, ve škole či třeba ve vztazích. Většinou jen málokdo sáhne po zdravé potravině. Takže to jsou samé čokoládky, sladkosti, smažené.

Jako kdybychom chtěli ty naše těžkosti ještě víc přetížit. Tím se tak dostáváme ke dnu. Můžeme si tak časem zadělat na další zdravotní problémy, jako jsou obezita, cukrovka a podobně.

Jaká je ta nejlepší pomoc?

Zaměřte se na spouštěče, které vás k tomuto chování vedou. Nebojte se i požádat o radu odborníka, psychologa nebo výživového poradce. Nejdůležitější je naučit se odlišit, kdy máte skutečný hlad a kdy se jedná o ten emoční. Udělejte si režim. Pravidelná strava může zabránit přejídání a také působí jako prevence emočního jedení.

Někomu vyhovuje strava třikrát denně a k tomu 1–2 malé svačinky, další se spokojí se 3 jídly denně a někdo nejlépe funguje na 6 menších porcích. Jak si to nastavíme, už je čistě na každém z nás. Neměli bychom zapomenout na dostatečný příjem všech živin a držet se podobných časů jídel.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden