Můj čas na kafíčko

Když trápí omrzliny

Když se řekne omrzliny, představí si většina lidí horolezce někde vysoko ve velehorách.

Poškození mrazem vás ve skutečnosti může postihnout třeba i při procházce městem. K rizikovým skupinám patří děti, senioři a lidé, kteří mají problémy s prokrvováním. V běžných podmínkách jde obvykle o omrzliny prvního, vzácně druhého stupně.

Kůže postižená chladem je nejprve bledá a necitlivá, po zahřátí pak rudne, pálí, svědí. U druhého stupně se po 1–3 dnech na postižených místech objeví puchýře naplněné tekutinou a tmavé zbarvení okolní tkáně.

Jak pomoci?

Nejlepší je vsadit na prevenci. To znamená chránit si ohrožené části těla, jako jsou uši (čepice), ruce (rukavice) a prsty na nohou (teplá obuv a ponožky). Kůži na odhalených částech těla pak alespoň půl hodiny před pobytem venku ošetřit mastným ochranným krémem.

Když už se omrzliny objeví, nikdy je netřete sněhem. Postiženého je nutné co nejdříve dostat do tepla. Pomalu ohřívejte postižená místa, použít můžete třeba vlažnou vodu. Omrzliny prvního stupně je možné po zahřátí ošetřit krémem či sprejem s bepanthenolem. U omrzlin druhého stupně nechte ošetření puchýřů na lékaři.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden