Křehké koláčky se sýrem

Houbové koláčky zaujmou svou jednoduchostí i naprosto dokonalou harmonií chutí. Podávejte je teplé nebo studené.

Suroviny

Na těsto - 170 g hladké mouky - 8 lžic másla - ½ lžičky soli - 4 až 5 lžic studené vody

Na náplň - 2 lžíce olivového oleje - 2 šalotky - 500 g lesních hub - 100 ml mléka - 100 ml smetany - sůl, pepř - 3 vejce - 150 g ementálu - čerstvé bylinky na ozdobu

Postup

1. Máslo nakrájené na kousky dejte do kuchyňského robotu. Přidejte mouku a sůl a vypracujte těsto připomínající hrubou mouky s kuličkami másla. Po troškách přidávejte vodu, až se směs propojí v pevné těsto. Těsto obalte ze všech stran v mouce, zabalte do potravinové fólie a dejte na alespoň 30 minut do lednice.

2. Připravte si náplň. V pánvi zahřejte olej a osmahněte šalotky nakrájené na plátky. Přidejte očištěné na kousky nakrájené houby a duste doměkka. Osolte a opepřete.

3. Těsto rozdělte na několik dílů podle počtu formiček. Rozválejte je na pomoučené ploše a vyložte jimi vymazané formičky. Těsto posypte nastrouhaným sýrem, pak dejte houbovou směs a zasypte zbylým sýrem. Nakonec přelijte vejci rozšlehanými s mlékem a smetanou.

4. Koláče pečte v rozehřáté troubě na 180 °C zhruba 35 minut.

reklama
reklama

Komentáře